Deze keer in onze Raspberry Corner weer een selectie van nieuws voor de makers onder ons. Het ‘Blinkt!’-uitbreidingsboard, de beat-box, het maken van time-lapse foto’s en maar liefst vier gratis tijdschriften. Een erg handige website om de mogelijkheden van je GPIO-pinnen te bekijken. Doe je ook mee met onze foto-challenge?

Hoe ziet jouw Raspberry Pi ‘omgeving’ eruit? Zijn ze met plakband in een omgekeerde emmer vastgeplakt? Heb je hem in een waterdichte plastic zak met batterij aangesloten in je kippenhok? Heb je er een aantal tegen de wand gemonteerd om een netwerk na te bootsen? Ben je de enige in Nederland met een gele Raspberry Pi? Wordt jouw Raspberry Pi gebruikt in het datacenter van je bedrijf? Maak een foto van je opstelling – echt of fake, het doet er niet toe. De mooiste, gekste of meest opvallende foto’s worden gepubliceerd in het volgende Linux Magazine, doe mee voor de eer en een leuke prijs. Stuur je foto naar marcel@linuxmag.nl.

 

Blinkt!

PI’s zijn praktisch om te leren programmeren. Veel kits met LED’s, kabels en broodblank zijn lastig om mee aan de slag te gaan, maar met ‘Blinkt!’ is het kinderspel. De Pimoroni Blink! past namelijk direct op de GPIO-pinnen. Heb je een PI Zero, dan schaf je meteen een GPIO Hammer Header aan. Deze klik je in de lege GPIO-aansluitingen en aan de onderzijde tik je met een hamer voorzichtig de achterkant vast. Solderen is niet nodig. De Blinkt! bevat acht heldere APA102 RGB LED’s, die je in- en uitschakelt in elke gewenste kleur met Python of Scratch. Een Python library wordt meegeleverd. Je gebruikt de Blinkt! voor statusweergave of je maakt er een binaire klok van. Omdat de LED’s rood, groen en blauw weergeven, moet je de andere kleuren zelf samenstellen. Dit gaat prima en door hier een diffuus glas- of pvc-plaatje overheen te leggen, is het effect zelfs nog mooier!

Link:

https://learn.pimoroni.com/tutorial/tanya/beginning-with-blinkt

 

Raspbian

De jongste versie van Raspbian is van september 2017. Het is een minor release, waarbij vooral een vijftal bugs zijn opgelost. Hoeveel Raspbian’s komen er eigenlijk in een jaar? De september-versie was de achtste release van 2017. Je hoeft niet steeds een nieuwe versie te installeren, je werkt simpelweg de oude versie bij. Zijn er wel major ingrijpende updates geweest in 2017? In augustus 2017 was de aanpassing naar Raspbian Stretch (Debian 9) een belangrijke upgrade. Maar de security-aanpassing in SSH in februari 2017 heeft ook wat last veroorzaakt (of aanpassing gevraagd). Raspbian is stabiel, ontwikkelt zich in een beheersbaar tempo. Prima toch?

 

Raspberry Pi-kloon

Nee, het zijn geen klonen, het zijn echte Raspberry’s. De Raspberry Foundation is bezig officiële resellers aan te wijzen die Raspberry’s mogen fabriceren. Het zijn echte Raspberry’s, een enkele geproduceerd door de lokale industrie. Dit heeft voor- en nadelen, zo blijkt. In sommige landen zijn lokaal geproduceerde boards goedkoper of juist duurder. De jongste toevoeging is de Braziliaanse Raspberry Pi 3. Deze heeft als enige een groenblauw board en wordt hierdoor een exemplaar voor verzamelaars. De Braziliaanse Raspberry wordt naar verluid gewoon in Engeland gemaakt. Een belangrijk verschil is dat op dit board de keurmerken FCC en CE zijn verdwenen en het ANATEL-certificering is toegevoegd. In Brazilië mogen ze nu gebruikt worden voor officiële commerciële toepassingen. De Braziliaanse Raspberry Pi is echter een stuk duurder. De echte verzamelaar heeft natuurlijk al lang een blauwe Raspberry Pi, waarvan er in 2013 een duizendtal zijn gemaakt voor de eerste verjaardag van het product.

 

Time-lapse foto’s

Het maken van een time-lapse kost per definitie lang. Uiteraard doe je dit niet handmatig en zet je een RPi in om de fotocamera aan te sturen. De maker gebruikt een Sense Hat om aan te geven op hoeveel foto’s je nog moet wachten. De basis van de time-lapse is het Python script dat de foto’s aanstuurt. Er wordt verder gebruik gemaakt van Click. Dit is Pythons tool om het programmeren te versimpelen en gPhoto2 om met de digitale camera te communiceren. Met de (commerciële) Prompt iOS App wordt de RPi gekoppeld met de smartphone. 

Link:

http://www.movingelectrons.net/blog/2017/08/09/Camera-Time-lapse-Controller-with-Python-and-Raspberry-Pi.html

 

Android things

Google wil de primaire keuze worden voor het Internet of Things. Android is daarbij het aan te bevelen besturingssysteem, dat is logisch. Google heeft een complete port van Android gemaakt voor de Raspberry Pi 3 en enkele andere developer boards met name van NXP en Intel. Onder het motto “The ease and power of Android – If you can build an app, you can build a device” ben je in staat met de SDK van Android things een IoT-oplossing te ontwikkelen, waarbij je gebruik maakt van de bekende API’s die ook gebruikt worden voor Apps op Android smartphones. Je roept functies aan om temperatuur en vele andere sensoren uit te lezen. Volgens Google heeft deze ontwikkelomgeving als voordeel dat je gebruik maakt van de vele securityvoordelen die Android biedt, inclusief ondersteuning door Google, partners en de community. En hier zit iets in: door de Raspberry Pi te gebruiken, is de instapdrempel laag en heb je niks te maken met de kernel, de firmware of het board zelf. 

Link:

https://developer.android.com/things/hardware/raspberrypi.html 

 

Beat-box

Wat doe je als je meerdere uitbreidingskaarten (HAT’s) wilt aansluiten? Je schaft een pHAT Stack aan. Met deze uitbreiding plaats je tot wel 3 HAT’s of 5 compactere pHAT’s op (aan) je Raspberry. Een project wat hiervan gebruik maakt, is de beat-box. Je sluit als eerste een HAT aan voor de speaker die je muzikale kunsten laat horen. De Speaker pHAT van Pimoroni bevat een 2W, 8 ohm speaker en een LED-balk om het volume weer te geven en een 3W mono-versterker. Als tweede sluit je de Piano HAT aan, die geeft je 16 touch pads (en 16 LED’s) en 13 pianotoetsen (slechts één octaaf). De derde HAT is de Drum HAT, eveneens van Pimoroni met alweer acht LED’s en acht touch pads. Je hebt er drie libraries bij nodig, meegeleverd bij elke van de HAT’s. Om het beatboxen te vervolmaken, schaf je ook nog de Loopy App aan. Vervolgens neem je de geluiden en melodieën op en loop je deze.

 

Pinout

De GPIO van je Raspberry heeft 40 plekken om draden of HAT’s op aan te sluiten. Dit moet uiteraard op de juiste manier gebeuren en de pinconfiguratie is afhankelijk van wat je ermee doet. De interactieve grafische pinlay-out wordt getoond op pinout.xyz. Je selecteert de pinnen om meteen te zien hoe ze gedefinieerd zijn. Door de HT of pHAT (of andere boards) te kiezen, zie je in één oogopslag hoe die aangesloten wordt. 

Link:

https://pinout.xyz/pinout/pin1_3v3_power

 

Boombox

Makers hebben al heel veel retro-game consoles en spelconsoles nagebouwd om hierop, met 3D geprinte behuizingen en een bijpassende emulator geïnstalleerd, de spellen te kunnen spelen. De Boombox is eveneens heerlijk retro, maar er is in plaats van een retro spelcomputer een cassetterecorder gebruikt. Het project is niet helemaal uitgewerkt, alleen het eindresultaat is te bewonderen. De cassetterecorder is uit de Panasonic RX-4930 gesloopt en op de plek van de cassettelade is een 3 ½ aanraakscherm geplaatst. Op de Raspberry draait Volumio (https://volumio.org/) en een USB DAC converteert de digitale uitvoer van de Raspberry naar de analoge speakers in de Panasonic.

Link:

https://imgur.com/a/hDnbA

 

Honderden bladzijden leesvoer

Met de koude dagen weer in aantocht is het aangenaam wat te lezen te hebben. De Raspberry Foundation helpt je. Het tijdschrift ‘The Official Projects Book – Volume 3’ ligt nu in de winkels. Het bevat maar liefst 200 bladzijden met heel veel projecten, scripts, uitleg over uitbreidingen, tips en tricks. En zoals gewoonlijk is het magazine als PDF gratis te downloaden. 

Een tweede tijdschrift is ‘HackSpace Magazine #1’. 132 bladzijden voor de makers. Het is niet allemaal Raspberry, maar wel bijzonder leuk om hier eens in te bladeren om inspiratie op te doen. Ook dit magazine is als PDF gratis te downloaden. 

Een derde gratis magazine in PDF-vorm is de ‘Essentials Guide to AIY Projects’. Dit is een introductie in het gebruik van de Google artificial intelligence Voice kit hardware van 76 bladzijden. De hardware zelf is eerder al eens weggegeven bij een MagPi abonnement, maar dit is ook los te koop voor circa 25 euro. Als je dit leest, is bovendien MagPi van december 2017 te downloaden. 

Links:

https://www.raspberrypi.org/magpi/issues/projects-3/

https://hackspace.raspberrypi.org/issues/1

https://www.raspberrypi.org/magpi/issues/64/ 

https://www.raspberrypi.org/magpi/essentials-guide-aiy-projects-create-voice-kit-now/