GitHub-monitoring

We hebben Halloween inmiddels een tijd achter de rug, maar GitHub’s Martin Woodward heeft een Raspbery Pi-powered pompoen gemaakt die hem waarschuwt met knipperende kleuren als zijn ernstigste nachtmerrie werkelijkheid wordt: defecte builds op GitHub. Hij maakte een 3D-geprinte glow in the dark pompoen, voorzag deze van een Raspbery Pi Zero en een RGB LED pHat. Alle code evenals het #D-ontwerp van de pompoen is te vinden op deze website. Het pumpkinpi-script werkt met alle SVG-bestanden, dus ook die op GitHub. De maker stelt zich echter voor dat je met minimale aanpassingen allerlei andere wijzigingen kunt volgen, of berichten op Twitter of posts op Instagram. Info vind je op deze website.

Ubuntu op Pi

Canonical heeft in oktober Ubuntu-versie 20.10 vrijgegeven geoptimaliseerd voor de Raspberry Pi. Het persbericht van Canonical gaan we hier niet herhalen, daar druipt de commercie toch wel van af. Bij Ubuntu zit GNOME 3.38 als bediening en deze Linux-versie ondersteunt het weergeven van het accupercentage, personal hotspots die je kunt delen met een QR-code en zelfs biometrische authenticatie. Je moet dan wel een Ubuntu Certified systeem hebben. Daartoe behoren Dell XPS 2-in-1 en Lenovo Yoga. De LTS versie van Ubuntu werkt op Pi’s met 4GB en 8GB, dus ook op de nieuwe Pi 400. Volgens Canonical zijn alle mogelijkheden aanwezig voor de Raspberry, van micro clouds met de micro cloud stack die MAAS, LXD, MicroK8s Ceph combineert, om robotics en zelfs Artifical en Machine Learning mogelijk te maken. En zo klink ik toch te commercieel. Info vind je op deze website.

Python boek

Het boek Create Graphical User Interfaces with Python is vanaf nu gratis te downloaden. Het is geschreven door Laura Sach en Martin O’Hanlon, die werkzaam zijn bij de Raspberry Foundation. Er wordt in 156 bladzijden uitgelegd hoe je grafische objecten maakt in een python-programma, zoals knoppen, afbeeldingen, kleuren, dialoogvensters en meer. Er wordt gebruik gemaakt van de guizero bibiotheek. Er worden in het boek tien applicaties gemaakt, zoals een tekenprogramma, een emoji spel en een stopmotion animatie app.  Het boek is uiteraard ook te koop, je sponsort dan de Raspberry Foundation.

Pi 400

Heb je een Commodore 64 of Vic 20 gehad? Dan zul je net zo verheugd zijn als ik met de Raspberry Pi 400. De Pi 400 heeft bijna vier jaar gekost om te ontwikkelen. In die vier jaar zijn er al projecten van makers geweest die een Pi in een toetsenbord gebouwd hebben. En dat is wat de Pi 400 is: een complete Pi à la Commodore 64, met de looks van een Macbook (maar dan niet van aluminium en staal maar van plastic). De Raspberry Foundation heeft als ode aan de 35-jaar oude Commodore 64 een vergelijking gemaakt in snelheid.

Commodore 64 vs Pi 400.

De losse Pi 400 gaat $70 kosten maar er is ook een Pi 400-kit voor $100. De Pi 400 bevat een nieuwe, snellere Pi 4 op 1,8Ghz, een warmtegeleiding oplossing, maar geen 8GB geheugen zoals met de losse Pi 4 mogelijk. De Pi 400 bevat 4GB geheugen. De Pi 400-kit bevat daarnaast de Raspberry Pi muis en Raspberry USB-C power supply, een micro HDMI naar HDMI kabel en de officiële gedrukte Raspberry Pi Beginner’s Guide. De kit is standaard voorzien van een voorgeïnstalleerd 16GB SanDisk Edge microSD-kaartje. De nieuwe beginners guide is trouwens ook gratis te downloaden op de website van de Raspberry Foundation. Er zijn verschillende varianten te krijgen met andere toetsenborden (Nederlands ontbreekt op dit moment nog). Voor het eerst is er een (soft) aan/uitknop aanwezig. Als je op Fn+F10 drukt wordt een shutdown naar Linux gestuurd om de Pi uit te schakelen. Inschakelen doe je met F10.


Wil je een kijkje nemen in de Pi 400? Op deze site lees je meer over het ontwerp. De Pi 400 bevat een nieuwe Pi 4, op een nieuw ontworpen printplaat. De printplaat is langwerpig om de poorten en aansluitingen naar buiten te kunnen brengen. De USB- en netwerkaansluiting is hetzelfde, maar één van de twee USB2.0-poorten is gebruikt voor het toetsenbord zelf. De GPIO-pinnen worden eveneens van achter uitgevoerd, zodat je HAT’s kunt aansluiten (via een kabel).

Het nieuwe Pi 400 PCB.

Wil je de Pi 400 opwaarderen? Overklokken tot 2,2Ghz is mogelijk door de beter warmteafhandeling en een sneller microSD-kaartje (met meer geheugen) levert ook winst op. Opstarten van een externe USB SSD is een optie. De Pi 400 mist de aansluitingen voor de camera en het schermpje, en PoE wordt niet ondersteund. De WiFi-snelheid is wat minder dan je gewend bent op een pc of smartphone, net als bij de andere Pi’s. Dat komt door de chipset en de antenne van de Pi. Klik hier om meer te lezen.

 

Compute Module 4

De eerste Compute Module stamt alweer uit 2014. Na nagenoeg elk Raspberry model wordt er ook een Compute Module gelanceerd. Zestien maanden na de Raspberry Pi 4 is er nu de Compute Module 4. Deze PCB kost als basis $25. De helft van de ongeveer zeven miljoen Raspberry Pi’s die elk jaar verkocht worden, gaat naar zakelijke toepassingen. De Compute Module is dan een passende keuze, want die is compact (of zelfs op maat gemaakt) voor massaproductie projecten. De Compute Module 4 gebruikt dezelfde SOC, de 64-bit quad-core BCM2711. Verder zijn er 32 verschillende varianten te koop. De module heeft 8GB, 16GB of 32GB eMMC Flash opslag, 2.4GHz en 5GHz IEEE 802.11b/g/n/ac WiFi en Bluetooth 5.0, Gigabit Ethernet PHY met IEEE 1588-ondersteuning.  De prijzen variëren hiermee van $25 (1GB RAM, geen WiFi) tot $90 (8GB RAM, 32GB Flash, WiFi). De prijzen zijn ongeveer vergelijkbaar met de Compute Module 3. Het bijpassende IO Board om alle aansluitingen beter bruikbaar te maken is eveneens vernieuwd. Het board heeft twee HDMI-poorten, een Gigabit Ethernet aansluiting, twee USB 2.0-poorten, een PCI Express-uitgang, uiteraard een HAT aansluiting met een 40-pins GPIO connector en PoE, een Real-time clock inclusief backup met een batterij en meer. Optioneel koop je ook nog een Compute Module 4 Antenne Kit. Deze uitbreiding met een flinke externe antenne, maakt WiFi een stuk krachtiger dan de ingebouwde PCB antenne. Dit alles maakt de Pi een geschikt platform voor IoT-producten en industriële producten. Commercieel? Ja. Maar het grote voordeel voor ons is dat de prijs van de reguliere Raspberry Pi’s van model tot model al jaren hetzelfde is.