Met projectmanagement-software worden projecten en de onderliggende taken binnen een organisatie efficiënt en effectief gemonitord en beheerd. ProjectLibre is een volwaardig open source alternatief voor het commerciële Microsoft Project. Het is gebaseerd op OpenProj dat in 2008 stil is komen te liggen, maar in 2012 door de oorspronkelijk oprichters succesvol is geforkt onder de naam ProjectLibre.

 

ProjectLibre is te downloaden voor Linux, Mac OS X en Windows. Dit maakt de software extra krachtig, omdat het op alle platformen draait. Dit in tegenstelling tot Microsoft Project dat ook nog een dure licentie vereist. ProjectLibre heeft alleen maar Java nodig. ProjectLibre kan gemakkelijk en direct Microsoft Project 2003, 2007 en 2010 bestanden (.mpp) inlezen.

 

Werken met ProjectLibre

ProjectLibre doet veel denken aan Microsoft Project, zo ziet de layout van een nieuw of geopend project er vrijwel hetzelfde uit. Er wordt gebruik gemaakt van tabbladen met linten, die alle benodigdheden bevatten om goed te plannen. Het tabblad File bevat de standaard opties zoals Openen, Opslaan, Printen, Voorbeeld en Opslaan als PDF. Verder maak je hier tevens een werkkalender en alle standaardinstellingen voor het project. Het tabblad Task bevat alle onderdelen die nodig zijn voor het maken van het projectplan, denk hierbij aan het toevoegen, inspringen en linken van taken, het koppelen van resources en je kan tevens een weergave voor je project kiezen. Onder het tabblad Resource zie je de opties voor het invoeren van resources, inclusief een aantal weergaves, zoals resource gebruik. Alle mogelijke rapportages en weergaves, inclusief filtering en sortering, zijn te vinden onder het tabblad View. Daarnaast zijn bovenin het scherm van ProjectLibre ook nog een aantal knoppen te vinden waarmee van weergave gewisseld kan worden. Hier staan ook nog wat standaardmogelijkheden, zoals ongedaan maken en het terugdraaien van de laatste wijziging.

 

 Task information van ProjectLibre

“ProjectLibre is gemaakt door een team dat reeds een aanzienlijke tijd actief is in de ontwikkeling van projectmanagement-software. Ons team heeft vele innovaties in de software-industrie geleid en ProjectLibre wordt gebruikt in meer dan 200 landen. De complexiteit van projectmanagement is enorm. Er zijn veel universiteiten die nu Masters en PhD-programma’s in projectmanagement aanbieden. Dit omvat niet alleen het kritieke pad planning, maar ook resource management, kostprijsberekening, variantie analyse, en de aanzienlijke complexiteit in zowel het beheren als beheersen van een project.” aldus Marc O’Brien, één van de medeoprichters van ProjectLibre.

Documenteren, voortgang en rapporten

Veel projecten zijn slecht gedocumenteerd met als gevolg dat maar al te vaak kostbare informatie verloren gaat. Als een projectmedewerker tegen een groot probleem aanloopt, wordt het projectplan snel aangepast en een nieuwe taak gemaakt om het probleem op te lossen. Zonder goede documentatie over de ontdekte problemen gaat deze kennis later weer verloren. Het project gaat gewoon door, zonder dat het ontdekte probleem verklaard is of wordt besproken. Indien later een soortgelijk project start, zou dit zonder de kennis van eerdere problemen tegen dezelfde uitdagingen aanlopen. In ProjectLibre documenteert iedereen in het project zijn taken, waardoor eerder voorgekomen problemen gemakkelijk terug te vinden zijn. Om de voortgang van een project te bekijken, heeft ProjectLibre verschillende rapporten, zoals een takenlijst. Om de vastgestelde data, doorlooptijden en de relatie tussen de daadwerkelijke voortgang en de oorspronkelijke planning te zien, kan een Gantt grafiek kalender gemaakt. Indien ook projectkosten en salarissen van medewerkers ingevoerd zijn, is het mogelijk om een budgetrapport te maken.

 

PPMLibre vervangt Microsoft Project Server

De makers van ProjectLibre komen dit jaar met PPMLibre. Dit is een open source alternatief voor Microsoft Project Server. Deze portfolio projectmanagement-oplossing is vooral bedoeld voor grote organisaties en kan zowel in de cloud als op een interne server geïnstalleerd worden. Deze functionaliteit omvat onder meer de mogelijkheid om tegelijkertijd met meerdere personen aan een project te werken, een portal, collaboratiemogelijkheden, instrumentenborden en geavanceerde rapportagemogelijkheden. De combinatie ProjectLibre en PPMLibre is een volwaardig open source alternatief voor de Microsoft Project-producten.

 

Informatie

www.projectlibre.org en http://sourceforge.net/projects/projectlibre

 Over de auteur

Christiaan van Aken werkt als IT Architect bij LinProfs. Het bedrijf is gespecialiseerd in Linux en Open Source. Als specialist is hij onder andere ingehuurd door Terma A/S voor een project bij de European Space Agency (ESA Estec).