Het is vandaag precies één week geleden dat het zestigste boek dat ik heb geschreven, werd thuisbezorgd. Engelstalig, 960 pagina’s in het gedrukte boek, met nog eens zo’n 200 pagina’s op de bijgeleverde DVD. Tot nu toe was ik nog nooit verder gekomen dan 650 pagina’s, dus ik kan wel zeggen dat ik het met gepaste trots ontvangen heb. Het gaat over de belangrijkste Linux distributie die op dit moment bestaat.

 

 De eerste dagen waren stormachtig. Eigenlijk direct al nummer 1 in de Amazon bestseller list voor het best verkopende Linux certificeringsboek (hoe moeilijk kan dat eigenlijk zijn met maar een handjevol serieuze boeken op dit gebied) en één week na verschijnen is het boek nummer 10 in de bestseller lijst van alle Linux boeken. Ik denk dat ik daar best trots op ben.

 

 Ik zal nooit vergeten dat ik in 2004 naar Amerika ging om een uitgever te zoeken. Iedereen verklaarde me voor gek, want “wie zit er daar nou te wachten op een jongen uit Holland”. Toch had ik al vrij snel mijn eerste boekendeal op zak. Het is nooit echt een groot succes geworden. Dat je voor een Amerikaanse uitgever een boek mag schrijven, betekent niet dat je dan ook direct een Jaguar kan kopen ofzo. Denk eerder aan een leuk weekendje weg.

 

 Vanaf het moment dat ik begon met schrijven, wist ik dat dit boek anders zou zijn. We zijn met een enthousiast team van 10 vrijwillige technical reviewers begonnen. Dit zijn techneuten, zoals jij en ik, die allemaal hebben bijgedragen om dit boek inhoudelijk zo goed als mogelijk te maken.

 

 Vervolgens zijn er nog 3 technische reviewers van de uitgever overheen gegaan om ervoor te zorgen dat werkelijk alles wat je moet weten, voor de beide examens die behandeld worden, in het boek staat. Rob, Frederik, Marc, Jacco, Jan Christiaan, ik heb me soms geërgerd aan jullie verbeteringen (het is niet leuk om gecorrigeerd te worden), maar ik heb ze allemaal dankbaar opgenomen om ervoor te zorgen dat dit boek een waardevolle bron van kennis is die de concurrentie ver achter zich kan laten. En als ik het in mijn handen houd, dan denk ik dat we daar in geslaagd zijn.

 

 Als dan het grote moment daar is dat je zo’n boek als auteur voor het eerst in je handen mag houden, is het altijd weer even spannend. Hoe lang zal het duren voordat ik de eerste fout erin ontdek? Ik heb een geweldige gave ontwikkeld om hem te vinden met de eerste blik die valt op een willekeurige tekst op een willekeurige bladzijde die ik opensla. En ja hoor, de onderschriften van de afbeeldingen in hoofdstuk 1 staan verkeerd. Het zal ook eens niet zo zijn… En zo zijn er nog wel wat meer kleine dingetjes.

 

 Gelukkig zijn er heel veel bereidwillige mensen die het maar al te leuk vinden om met de auteur mee te denken. Ik weet nog steeds niet wat ik moet denken van de mensen die reviews achterlaten op Amazon waarin ze klagen over een tikfout als ‘yum groups lsit’ alsof hierdoor de wereld vergaat. Moet ik het me aantrekken of niet?

 

 Een van de mooie dingen van open source is het many eyeballs effect. Dat zorgt ervoor dat je product zo goed wordt als menselijk mogelijk is. Ik heb geprobeerd dit boek met een open source proces op de achtergrond te schrijven. Ik ben ervan overtuigd dat het boek beter is dan elk ander boek dat ik ooit eerder heb geschreven. Maar ook in open source wordt wel eens iets gemist, om wat voor reden dan ook. Perfecte software bestaat niet, foutloze boeken bestaan ook niet. Nieuwsgierig geworden? Lees het vooral en kom kijken bij mijn boeklanceringsfeest in november 2015. En als je denkt dat de inhoud sterk genoeg is om de vormfouten te compenseren, aarzel dan vooral niet om dat op Amazon of welk ander review platform dan ook te laten weten.