Fritzing
- May 12, 2017
- 0
Het Duitse Fritzing noemt zichzelf een open source hardware-oplossing, maar wel beschouwd is het vooral software om printplaten te ontwerpen en te sharen. In de dagelijkse praktijk wordt het een ECAD-applicatie of een Electric Design Automation (EDA)-applicatie genoemd. Fritzing is in 2007 ontstaan als initiatief van het Ministerie van Wetenschap in Brandenburg, die het project gefinancierd heeft. Sinds 2010 is het een community-project, geleid vanuit Berlijn met een indrukwekkende applicatie.
Als je een ware maker bent, koop je natuurlijk geen kant-en-klare uitbreidingsmodules voor je Raspberry Pi of Arduino. Dan ontwerp en maak je ze natuurlijk zelf. Er gaat immers niets boven het bedenken en ontwerpen van je eigen schakeling, het op folie afdrukken en daarna overbrengen naar de fotogevoelige printplaat met een zelfgemaakte lichtbak. Ook het etsen met chemicaliën is een leuk DIY-klusje, uiteraard ook weer in je zelfgebouwde etsbak. Na wat zagen en boren, kun je de onderdelen solderen en is je kaartje hopelijk foutloos gereed voor gebruik. Dit was wat de makers in de jaren 80 deden. De eerste fase (het ontwerpen) doe je met Fritzing.
Download en start
Fritzing is een gratis open source applicatie, die draait op Linux (Ubuntu en SUSE zijn getest en dus de aanbevolen distro’s), Mac OS X en Windows. De Windows-versie is een portable app en hoeft niet geïnstalleerd te worden. Er is zelfs een Nederlandse versie van Fritzing. Met Fritzing krijg je een virtuele broodplank en een set aan onderdelen om je ontwerp te maken. In de broodplank plaats je LED’s, stappenmotoren, sensoren, aansluitingen, SBC’s en meer. Hiermee maak je verbindingen tussen alle componenten, die je in het breadboard plaatst. In de schema-layout zie je vervolgens het technische schema van je schakeling van het breadboard. Er is een autoroute-functie, maar je kunt hierin bijvoorbeeld ook componenten handmatig verplaatsen. Dat kan ook in de PCB-layout (Printed Circuit Board). Dit is de definitieve printplaat voor je eigen hardware-project.
Onderschrift: Fritzing-ontwerp met breadboard en Raspberry voor stappenmotoraansturing
Verdienmodel
Omdat de meeste mensen zelf geen printplaten maken en licht- en etsbakken en chemicaliën thuis hebben staan, kun je bij Fritzing van je ontwerp een printplaat laten maken. Dit is één van de inkomstenbronnen van de non-profit organisatie, naast het geven van workshops, het laten maken van onderdelen en de helaas inmiddels opgeheven Creator Kit. Je betaalt per vierkante centimeter met staffelkortingen als je printplaat groter wordt. Het bedrijf levert ook in Nederland, maar je betaalt wel flinke verzendkosten.
Onderschrift: Fritzing-ontwerp van een PCB voor een deuropener
Leertool
Maar zelfs als je geen printplaten wilt (laten) maken, is Fritzing een leuke tool. De software is bruikbaar voor het onderwijs om te laten zien hoe een ontwerp- en productieproces in zijn werk gaat en om zelf schakelingen te bouwen (of één van de gedeelde projecten te downloaden en te openen in de applicatie). Let wel op dat de gedeelde projecten geen garantie zijn voor succes. Ze zijn misschien niet gereed, niet compleet of niet getest. Een andere zinvolle toepassing voor Fritzing is om de app te gebruiken voor het netjes documenteren van je eigen schakelingen, die je hebt bedacht voor je Raspberry, Arduino, Udoo, Galileo of andere Single-Board-Computer.
Conclusie
We doen Fritzing werkelijk te kort om deze open source applicatie tussen neus en lippen even te noemen op één bladzijde. Neem zelf eens een kijkje op www.fritzing.org, bekijk en download wat projecten en speel eens met de applicatie.