Open source relationele databases zijn volwassen geworden en kunnen gebruikt worden om commerciële Relationale Database Management Systemen (RDBMS) te vervangen met een aanzienlijke TCO-besparing. Dit stelt Gartner in zijn nieuwe rapport ‘The State of Open Source RDBMS 2015’. 

Voor IT-professionals is het een steeds grotere uitdaging om financiering te krijgen voor nieuwe technologie, die innovatie en betere interactie met klanten mogelijk maakt. Een open source RDBMS lijkt nu steeds meer de standaard te worden om dit probleem op te lossen. Sandor Klein, vice president International Sales bij EnterpriseDB, is erg content met de actuele uitkomsten. ‘Als leverancier van Postgres-software en -diensten roepen wij al jaren dat bedrijven met een open source database 80 procent of meer kunnen besparen op hun IT-kosten.’

In het rapport van Gartner wordt de volwassenheid van open source DBMS’en over de afgelopen vijf jaar gemeten. In 2009 waren zij nog enkel geschikt voor niet-bedrijfskritische applicaties. Op alle andere meetgebieden, namelijk de Beschikbaarheid van DBA-middelen, DBA Tools, DBMS-functionaliteit, Total Cost of Ownership (TCO) en gebruik voor bedrijfskritische applicaties, waren traditionele databases meer volwassen. In 2015 blijken open source RDBMS’en de achterstand op alle vlakken ingehaald te hebben, en op TCO zijn ze de traditionele database zelfs voorbij.