Open source voor kids
- May 1, 2014
- 0
Sinds de geboorte van mijn dochter, kijk ik ook als ouder naar open source. Toen ze drie maanden oud was ging ze mee naar haar eerste conferentie en van daar uit groeide het idee om een keer een evenement voor kinderen te organiseren. De jeugd is de toekomst, zeggen ze wel eens en ook bij open source is dat het geval. Maar om dit te bewerkstelligen, is er wel nog flink wat werk aan de winkel.
Tijdens het organiseren van de kindermiddag bij de NLLGG hebben we ondervonden dat er voor basisschoolkinderen nog veel mag gebeuren. Wat er aan educatieve software bestaat, is in de meeste gevallen al meerdere jaren oud en daarna niet verder meer ontwikkeld. Voor veel kinderen zal het daarom minder aanspreken, omdat het uiterlijk een moderne uitstraling mist.
Het probleem voor de ontwikkelaars is dat ze software maken voor een lastige doelgroep. Bijvoorbeeld, een bug report schrijven kan voor (jonge) kinderen erg lastig zijn. De meeste projecten hebben geen handleiding gemaakt voor hun gebruikers, maar verzanden in de eigen taal: volwassen en technisch. Er mag dus gekeken worden hoe de kinderen zelf kunnen meehelpen aan het project, dan geef je immers ook de open source gedachte mee. Een ander verbeterpunt is de mogelijkheid voor ouders om bij te dragen. Zij begrijpen de volwassen uitleg wel, het technische gedeelte kan echter in veel gevallen een probleem zijn. Daarnaast zijn niet alleen bug reports van belang, maar ook vertalingen en grafisch werk.
- DouDou Linux
Het beste aanbod op software-gebied komt misschien nog wel van de speciale kinderdistributie DouDou Linux. Deze distributie richt zich op het gebruik van computers op een zo simpel mogelijke wijze. Het bundelt een hele waslijst van applicaties bij elkaar, geschikt voor kinderen vanaf twee jaar. Op de website staan deze verdeeld in categorieën: educatie, multimedia, spelletjes en werk-applicaties. In elke categorie staan de softwarepakketten beschreven en bij de educatieve software staan leeftijdindicaties. Deze categorieën en indicaties zijn bij het uitvoeren van DouDou jammer genoeg niet meer terug te vinden.
De opzet is vrij eenvoudig. Na het opstarten krijg je een aantal keuzes en ben je al gauw in staat om aan de slag te gaan. Er is bijvoorbeeld keuze uit Childsplay en GCompris, dit zijn bundels van educatieve spelletjes.
DouDou Linux is gebaseerd op het Debian Live project, waardoor het geheel vanaf Live CD of USB kan draaien, zodat het een bestaande installatie niet in de weg hoeft te zitten. Een Nederlandse versie mist tot nu toe helaas nog. Tip: toen ik op een oude laptop DouDou draaiende probeerde te krijgen, kwam ik erachter dat het geen DVD-speler had en van USB booten kon het ook al niet. Gelukkig stond er al Linux op en kon ik gebruik maken van de mogelijkheid om de ISO door Grub te laten booten. Op de developmentblog van DouDou wordt deze methode beschreven voor het klaarmaken van een USB-stick, maar dit is dus ook te gebruiken op je huidige installatie.
Terugblik op de kindermiddag
Op de kindermiddag hebben de hele dag allerlei activiteiten plaatsgevonden, met kinderen en ouders die hier veel interesse in toonden. Vooral de tentoongestelde 3D-printer kreeg veel aandacht, het fascineert iedereen altijd weer om de printer in werking te zien. Daarnaast werd bij de Lego Mindstorms druk gebouwd en geprogrammeerd aan verschillende robots.
Een aantal computers met DouDou Linux waren beschikbaar en diverse mensen -jong en oud- hebben het uitgeprobeerd. Voor de één verliep dat soepeler dan voor de ander, voornamelijk door de interface binnen de diverse pakketten. Met Scratch is enthousiast door kinderen geprogrammeerd, door de eenvoudige instructiekaartjes konden ze al snel hun creatie laten bewegen.
Al met al was het een erg leuke dag, waar we allemaal van geleerd hebben. In de toekomst gaan we zeker vaker aandacht schenken aan open source en kinderen.
Volgende NLLGG bijeenkomst
Op zaterdag 24 mei wordt weer een gewone bijeenkomst georganiseerd. Op het moment van schrijven staan er zeer uiteenlopende onderwerpen op het programma. Waaronder een gedecentraliseerd sociaal netwerk, genaamd Movim, dat gebouwd is op het XMPP-protocol (ook wel bekend als Jabber). Ook het cloud-besturingssysteem OpenStack en het anti-inbraaksysteem van Klaas van Gend passeren de revue. Als je vragen hebt of op zoek bent naar (spulletjes voor) een Raspberry Pi, zit je goed bij de betreffende stand. De komende weken zal het programma nog verder aangevuld worden, dus kijk op onze website voor het complete overzicht.