Voor open source ontwikkelaars is de internationale samenwerking met mede-ontwikkelaars en het directe contact met de eindgebruikers inspirerend en motiverend. Helaas zijn niet alle contacten even constructief.

 

Het begon allemaal zo onschuldig. Op een middag bedacht je “waarom is hier geen applicatie voor?”. Ook na grondig zoeken blijkt dat er inderdaad nergens iets te vinden is dat lijkt op wat je nodig hebt. Voorzichtig begin je met een paar regeltjes code om in te schatten of het mogelijk is zelf iets te bakken. Langzaam maar zeker begint het ergens op te lijken, en na nog paar avondjes heb je een programmaatje gemaakt dat in grote lijnen doet wat het doen moet. Je voegt wat configuratie-mogelijkheden toe en beseft dat de applicatie wellicht ook voor anderen nuttig kan zijn. Je zet de code ergens online. Een paar mensen downloaden het en van iemand krijg je naast een paar verbeteringen ook nog een nuttige uitbreiding gemaild. Na verloop van tijd melden zich nog een paar mensen met aanpassingen en ontstaat een groepje enthousiastelingen dat de ontwikkeling gezamenlijk voortzet. Om de communicatie te vereenvoudigen, open je een developers-kanaal op IRC. Iemand schrijft een man-page en iemand anders opent een mailinglist en richt een wiki in. Plotseling begint het een heus open source project te worden.

En dan opeens gebeurt het. De belangstelling groeit en je krijgt zoveel patches binnen dat je moet zoeken naar de tijd om ze alleen maar door te lezen, laat staan te bedenken of je ze wel of niet wilt gebruiken. Naast mede-ontwikkelaars komen nu ook echte eindgebruikers op de mailinglijst en op het chatkanaal. Soms komt een van hen met een bijzonder nuttige suggestie voor iets waar je zelf niet opgekomen was. Helaas zijn er ook andere eindgebruikers. Zonder zich echt te verdiepen in de functionaliteiten en de achtergrond van het programma, stellen zij de meest vreemde vragen. Iemand die niet eens de man-page gelezen heeft en zich op volkomen verkeerde veronderstellingen baseert begint opeens te eisen dat bepaalde aanpassingen moeten worden doorgevoerd en wel deze week nog.  Je vraagt je af hoelang je hiermee nog door wilt gaan.

 

Het mooie van open source is dat je vaak heel makkelijk met de ontwikkelaars in contact kan treden. Maar wees wel een beetje aardig voor ze….