Column van Sandor Klein [Ik vind het mooi om te zien hoe open source steeds verder de wereld verovert. Linux was al koning van de besturingssystemen, maar op een ander belangrijk gebied hadden propriëtaire oplossingen binnen organisaties soms nog de voorkeur: databases. In een recent rapport concludeert Gartner nu dat open source databases inmiddels dezelfde functionaliteit bieden als gesloten databases, maar voor een lagere total cost of ownership (tco).

De tco van open source software wordt grotendeels bepaald door de kosten voor onderhoud en beheer. Door de beperkt beschikbare expertise of gebruiksvriendelijke beheeroplossingen konden de kosten in het verleden soms zo hoog oplopen, dat de tco niet veel verschilde dan die van gesloten oplossingen. Door de inspanningen van commerciële open source-leveranciers zijn er inmiddels veel goede beheertools beschikbaar en ook hebben bedrijven op het gebied van opleidingen en certificeringen grote stappen gezet.

De open source relationele database is volgens het ‘State of Open Source RDBMS 2015‘-rapport van Gartner dermate volwassen geworden, dat kostbare traditionele databases alleen nog noodzakelijk zouden zijn als daar een heel specifieke technische noodzaak voor is. Hiermee wordt open source effectief de nieuwe database-standaard.

Best practices

 

It-profesionals zouden dit rapport van Gartner goed moeten bestuderen. Het is lastig genoeg om budget te krijgen voor nieuwe technologische initiatieven. Een kostbare database-licentie kan daar vaak een behoorlijk deel van opslokken. Het biedt vanzelfsprekend veel voordelen dat het traditionele licentiemodel vermeden kan worden door een open source database in te zetten. De best practices ten aanzien van databasegebruik luiden als volgt:
– Gebruik het lage kostenmodel van op open source gebaseerde databases voor nieuwe of makkelijk te migreren applicaties en voor het vervangen van traditionele databases.
– Spaar licenties voor duurdere tradionele databases uit om groei te realiseren op andere gebieden, in verband met hardware upgrades en enterprise resource planning (erp)-uitbreidingen.

Tco omlaag, functionaliteit omhoog

Alles wijst erop dat de open source database een behoorlijke opmars gaat maken de komende jaren. Gartner voorspelt dat in 2018 meer dan 70 procent van de nieuwe in-house applicaties ontwikkeld zullen worden op basis van open source database-managementsystemen (Osdbms). Daarnaast zal in diezelfde periode 50 procent van bestaande commerciële Rdbms’en vervangen worden door een open source alternatief.

Ik denk dat de vraag naar robuuste en schaalbare database-oplossingen de komende jaren alleen maar zal toenemen. Net als de Linux en Apache een enorme bijdrage hebben geleverd aan de razendsnelle groei van het internet, denk ik dat de open source database in de nieuwe wereld van big Data en het internet of things (Iot) net zo’n grote rol gaat spelen.
Bron: www.computable.nl

Auteur: mr. Sandor Klein