De NAS (Network Attached Storage) is in een tijd waar cloud-services hevig gepromoot worden, nog steeds een stabiele factor. Tal van aanbieders, niet in de laatste plaats QNAP en Synology, zijn heel prominent in de markt actief. De opensource NAS-versie FreeNAS is een bijzonder pareltje in de IT-wereld. De FreeNAS speelt in veel bedrijven nog een stabiele rol als backup-, archief of disaster recovery element. De software wordt door een grote groep developers ontwikkeld onder de bezielende leiding van iXsystems in San Jose.

iXsystems uit San Jose heeft zijn lot al vele jaren verbonden aan de ontwikkeling en onderhoud van de open source FreeNAS software. In 2009/2010 heeft men de FreeNAS community over genomen en speelt er een centrale rol in. De software is nog steeds zeer populair onder gebruikers.  Sinds de introductie rond 2008, zijn er van FreeNAS ongeveer 10 miljoen downloads geweest en tot zo’n 1000 ontwikkelaars sleutelen nog steeds aan de code.

FreeNAS draait om het OpenZFS bestandssysteem dat borg staat voor dataintegriteit en het beheer om data veilig en vrij van fouten op te slaan. Het systeem ondersteunt bovendien zeer uitgebreid de inzet van snapshots, zorgt voor replicatie en heeft verschillende niveaus van redundantie waaronder striping, mirroring, striped mirrors (RAID 1+0) en drie niveaus van RaidZ.

Naast het onderhoud en ontwikkeling van de software, heeft men ook een eigen productielijn voor hardware in San Jose. Het combineren van JBOD’s en een systeemboard (SuperMicro-chassis) resulteert in een stabiele NAS die in een behoorlijk volume de weg naar tevreden klanten vindt. Het predicaat “Made in Californië”, moet extra vertrouwen inboezemen. Zo’n 130 medewerkers verdienen er bij iXsystems een boterham aan. De inpandige productielijn vertrouwt op veel handwerk en garandeert een hoge kwaliteit.

Executive vice president Brett Davis (foto) was kraakhelder op de vraag of productie in Azië (bijvoorbeeld China) niet een slimmere optie was.  “In eigen beheer kunnen we de kwaliteit van de producten zeker stellen. We verkopen 5 tot 10 000 NAS’en per jaar en die hebben een hoge kwaliteit. Maatwerk is ons parool. Cruciaal is ook de ondersteuning van GDPR met de krachtige versleuteling van gevoelige data. Kwalitatief hoogstaand maatwerk made in Californië!”

Systemen op basis van FreeNAS zijn goed verkrijgbaar via internetshops, Ze zijn voor de massamarkt bestemd. Een professionele variant onder de naam TrueNAS (hybride of flash) is duidelijk voor de zakelijke markt bestemd. Hier worden dan ook fiberschannels met 2, 4 en/of 8 Gbit/s ondersteund, zijn vier hot swappable drives aanwezig en is er uiteraard een brede geavanceerde eindgebruikers ondersteuning voor de FreeNAS software. Gebruikers van consumenten units ontberen die geavanceerde ondersteuning en moeten deze via de normale wegen in de open source gemeenschap organiseren.