Met het succes van HumbleBundle is het aantal games onder Linux flink toegenomen. En nadat Steam is losgelaten op ons favoriete OS is het heel hard gegaan. Zo lastig als het ooit was, zo makkelijk is gamen onder Linux tegenwoordig geworden. Zelfs grote titels schromen niet meer om met een Linux-versie te komen.

Al dat gamen brengt echter een andere behoefte met zich mee. Veel games worden in multiplayer over het internet gespeeld. En daarbij is goede communicatie van groot belang! Soms wordt deze functie in-game meegeleverd. Maar veel vaker wordt gebruik gemaakt van aparte software, om in deze behoefte te voorzien. Bekende voorbeelden zijn Skype, Ventrilo en TeamSpeak. Er is echter niet altijd een Linux-client te downloaden. Bovendien is al deze software closed source. En wij willen natuurlijk open source gebruiken en geen gratis, maar closed source software.

Gelukkig is er een heel mooi open source alternatief: Mumble! Net als Ventrilo en TeamSpeak kun je met Mumble je eigen server draaien, waarbij alles geheel open source is. Dit maakt het partijen, die mee willen kijken, allemaal extra lastig. Niet dat de NSA veel interesse zal hebben in de in-game conversaties, maar het gaat natuurlijk om het principe. En het is gewoon een leuke bonus.

De client is multiplatform, dus ook je vrienden die geen Linux op hun desktop draaien kunnen gewoon meedoen.

 

De Server

Er zijn genoeg openbare servers beschikbaar, die je direct kunt joinen. Maar een eigen server draaien is natuurlijk veel leuker. Laten we daarom beginnen met de server.

 

Via Reddit werd ik gewezen op een ontzettend goedkope VPS, bij www.cloudatcost.com. Dit is een in Canada gevestigde hoster. Voor het eenmalige bedrag van $35 heb je een lifetime VPS tot je beschikking. Wil je dat niet, dan kun je voor $1 per maand de VPS huren. Je dient daarbij dan wel een heel jaar vooruit te betalen.

 

Via de webinterface kunnen we eenvoudig aangeven wat er op onze kersverse VPS geïnstalleerd moet worden. We kiezen voor Ubuntu 14.04 LTS. Enkele minuten later is de installatie klaar en kunnen we aan de slag.

 

We beginnen met de installatie van mumble-server.

 

 

apt-get install mumble-server

 

Nu mumble-server is geïnstalleerd, moeten we de configuratie aanpassen. Wij gebruiken hiervoor vim, maar elke editor voldoet uiteraard:

 

vim /etc/mumble-server.ini

 

 

De volgende instellingen zijn van belang. Natuurlijk kun je naar eigen inzicht nog andere zaken aanpassen.

 

serverpassword=bakdiebakdie

registerName=Linux Magazine

bonjour=False

 

Wil je je server als openbare server registreren, laat serverpassword dan leeg. Je moet dan ook de volgende opties invullen.

 

registerPassword=secret

registerUrl=http://mumble.sourceforge.net/

registerHostname=

 

Eventueel kun je eigen certificaten gebruiken. Daarbij wil ik wel opmerken dat Mumble wat zeurderig doet over de gebruikte certificaten. Ik kon de mijne in elk geval niet aan de praat krijgen. Als je niet je eigen SSL-certificaten instelt, zal Mumble die zelf genereren. En dat werkt prima.

 

sslCert=

sslKey=

 

Als de configuratie naar wens is, moeten er nog een aantal zaken ingesteld worden, voordat we de server kunnen starten. Zo moet bijvoorbeeld nog een SuperUser wachtwoord ingesteld worden.

 

sudo dpkg-reconfigure mumble-server

 

Volg de wizard en vul alles in. Daarna kunnen we de Mumble-server starten.

 

service mumble-server start

 

De Client

Installeer via de package manager van je distro de Mumble-client of download die van www.mumble.info. De eerste keer zal een wizard gestart worden waarmee je de microfoon en dergelijke kunt afstellen.

 

Daarna krijg je een lijst met servers. Klik op Add New om je eigen server toe te voegen. Als username vul je SuperUser in. Daarmee krijg je de volledige rechten over je Mumble-server, zodat je alle beheerderstaken vanuit je client kunt uitvoeren. Vul als wachtwoord het SuperUser wachtwoord in, dat je tijdens de installatie van de server hebt ingevoerd.

Ga nu naar Configure Certificate Wizard, om een client-certificaat te genereren. Vul hier gewoon je favoriete username in. Maak een export van dit certificaat en bewaar het goed. Nadat je dit hebt gedaan, kun je connecten met de server.

Je bent nu ingelogd als SuperUser. Het eerste wat we doen is registreren. Klik rechts op je username (SuperUser) en klik dan op Register.

Waarschijnlijk wil je gewoon onder je eigen username zichtbaar zijn. Klik daarom rechts op het root-channel en kies Edit. Ga naar de Groups-tab. Selecteer de groep admin en voeg daar je eigen username in. Klik op Ok en disconnect daarna met de server. Ga nu naar de serverlijst en edit je eigen server. Verander SuperUser in je eigen username en connect weer met de server. Dit keer dus onder je eigen username. Klik rechts op je username en kies Register. Je client-certificaat wordt nu aan deze username gekoppeld. De server zal daarom weten wie je bent. En aangezien je in de admingroep staat, heb je ook meteen adminrechten.

Je hebt je eigen Mumble-server draaien. Mumble maakt gamen sociaal. Je kunt nu met je vrienden inloggen, met elkaar praten en zelfs elkaar naar hartenlust uitschelden tijdens het gamen 🙂