Winnaar van onze schrijfwedstrijd

 

Marinus ten Napel werkt als systeembeheerder voor GBU, wat staat voor Grafisch Bedrijf Urkerland, tevens uitgever van onder andere de plaatselijke krant en vakblad Visserijnieuws.

Als systeembeheerder, met een grote liefde voor UNIX en open source, heb je het helaas niet altijd voor het kiezen. Sommige bedrijfskritieke programma’s werken nu eenmaal alleen onder Windows. Daarom draait er op geen enkele desktop in ons bedrijf Linux, behalve op die van mij.

Gelukkig heb ik een werkgever, het Grafisch Bedrijf Urkerland, die mij het grootste vertrouwen en de grootste vrijheid geeft. Bij het zoeken naar oplossingen kijk ik altijd eerst naar open source en probeer ik de afhankelijkheid van commerciële software zoveel mogelijk te vermijden. “Nee meneer, dan moet u upgraden naar versie zoveel-punt-nogwat.” “Natuurlijk kan dat, daarvoor hoeft u alleen maar de exportmodule aan te schaffen!” “Helaas meneer, wij ondersteunen alleen Windows.” Je kent het wel. Altijd maar bezig om hun klanten zoveel mogelijk geld uit de zakken te kloppen. En praktisch, ho maar!

Exchange
Deze insteek is niet zonder succes! Neem de mailserver. Natuurlijk kwam de vraag naar voren of we daarvoor Exchange moesten gebruiken. De hoofdreden was dat enkele gebruikers behoefte hadden aan een gedeelde agenda. Ik kon echter duidelijk maken dat Exchange voor een paar gedeelde agenda’s een behoorlijke investering was en dat daarvoor genoeg alternatieven waren. Zeker als het om maar een paar gebruikers ging. Bovendien voelde ik mij als de beheerder, die toch verantwoordelijk is, niet erg op mijn gemak bij een Windowsmailserver. En daarom kreeg ik dan ook de mogelijkheid om Postfix op een Linux-server te installeren. Voor de gedeelde agenda’s bleek de Google-agenda, met de Outlookplug- in, prima te volstaan.

Wifi en Freeradius
Toen laptops eenmaal gemeengoed begonnen te worden, kwam daar ook de behoefte aan WiFi bij kijken. Maar hoe beveilig je dat? Dat is opgelost met Free-Radius en OpenSSL. Hiermee maken en ondertekenen we onze eigen certificaten, waarmee de diverse laptops zich bij FreeRadius op ons WPA2-enterprise beveiligde netwerk kunnen identificeren en verbinding maken. De gebruikers merken hier verder niets van. En zo hoort het ook.

VPN-oplossing
Op de vraag of er vanuit huis verbinding gemaakt kon worden met het bedrijfsnetwerk, moest er gezocht worden naar een VPN-oplossing. OpenVPN bleek uitstekend in staat om dit voor ons te doen. En de ontdekking van de client Viscosity heeft dit alleen maar verbeterd.

Xserv wordt FreeBSD
Kort geleden is onze Xserve vervangen, die als fileserver diende voor onze Macs. En wat doe je als een Xserve aan vervanging toe is? Een nieuwe Xserve was geen optie, aangezien Apple hier in 2010 de stekker uit heeft getrokken. Met Windows hadden we ontzettend slechte ervaringen, voordat we de Xserve aanschaften. De keuze is uiteindelijk gevallen op FreeBSD. Tien schijven zijn samengevoegd tot een zpool (drie RAIDZ-arrays van elk drie schijven + 1 spare), waarmee we de kracht van ZFS tot onze beschikking kregen. De 4 gigabit-netwerkkaarten lieten zich eenvoudig bundelen met lagg. En met Samba voor de pc’s en Netatalk voor de Macs kunnen al onze machines deze server als een uitstekende en razendsnelle fileserver gebruiken. Ondanks het feit dat wij ook Windows gebruiken, maken wij ook ontzettend veel gebruik van Linux, FreeBSD en andere open source-oplossingen. En dit tot grote tevredenheid! Marinus ten Napel

 

In Linux Magazine # 1 vroegen we om jullie beste verhaal over jullie ervaringen als systeembeheerder. Uit de inzendingen hebben we het artikel van lezer Marinus ten Napel gekozen, die bovendien de Thrustmaster Headset Y-250C krijgt thuis gestuurd.