In deze tijd van appstores en mobiele devices, gaat er enorm veel geld om in online reclame, apps en vooral wordt er vele miljarden (!) gespendeerd aan in-app aankopen. Veel apps zijn echter ook te gebruiken op je laptop en desktop en werken gewoon onder Linux. We vergeten even Steam en Playon Linux en gaan op zoek in de Google Chrome Web Store om games te zoeken en eenvoudig te starten in Chrome. Maar is het echt zo simpel? Installeer Google Chrome en ga op zoek in https://chrome.google.com/webstore.

 Candy Crush Saga

De killer-game voor mobiele devices op dit moment is Candy Crush Saga. Deze game is te spelen in Chrome op Linux. Als je zoekt in de Web store vind je vier Candy Crush apps, welke moet je hebben en waarom staan er überhaupt vier? Candy Crush aangeboden door ionlinefreeflashgames.net is een Chrome extensie en bevat op Windows de super shopper malware, die meteen actief is na installatie van de app. Bestaat er ook malware op Linux? Ja hoor, de Super Shopper is ook meteen actief op je Linux-omgeving. Snel weer verwijderen deze Candy Crush. De tweede link stuurt je naar ttkgames.com en noemt Candy Crush een demo. Negeren dus maar.  Twee andere Candy Crush apps sturen je door naar tcrgame.com. Je wordt hier overstelpt met heel veel reclame maar de 100-level tellende Candy Crush functioneert zonder verdere problemen.

 Cut the Rope

Cut the Rope is eindelijk een volwaardige game. Geen reclame, geen malware, geen verwijzingen naar enge sites. De app start in een apart venster, werkt snel en heeft muziek en geluid. Maar pas op dat je de goede hebt in de app store, je kiest de app waar weer bij staat dat hij ook voor Android te downloaden is. De versie die als extensie draait, brengt je ongevraagd naar Feed the Squirrel, die het bovendien niet eens doet.

 

*********************invoegen afbeelding cuttherope.jpg************** bijschrift: Cut the rope

 

Verschrikkelijk Ikke 2

‘Verachtelijke Me 2 Minion Golf’ in de web app store lijkt verdacht: de juiste vertaling van de film is immers Verschrikkelijke Ikke. Los van de grote hoeveelheid reclame is het spel toch origineel, maar het heeft maar weinig levels en het is niet zo uitdagend. Een andere versie is ‘Despicable Me 2 – Mission Impopsible’ (ja, mét tikfout). Deze versie heeft de originele muziek. Het spel draait in de browser met zoveel reclame dat je het browser venster moet vergroten om het spel helemaal in beeld te krijgen. Helaas crasht Flash als je het spel wilt beginnen.

 

*********************invoegen afbeelding ikke.jpg ************** bijschrift: Verschrikkelijke Ikke 2

 

Minecraft

Minecraft draait grotendeels op servers, dus het enige wat je nodig hebt is de ‘player’ app. In Chrome Web Store vind je deze onder de naam ‘Minecraft Server Launcher’. Helaas is dit slechts de launcher voor de browser die de bijbehorende applicatie (Windows-only) vereist. Geen Minecraft in deze browser op Linux dus.

 

Angry Birds

Misschien wel de eerste killer-app voor mobiele devices. In de Google Chrome Web Store vind je een stuk of zes versies van dit spelletje. Angry Birds Space is een extensie die je weer verwijst naar onlinefreeflashgames.net. Zou er weer malware meekomen van deze site? Ja, Angry Birds werkt, maar je Linux-browser wordt besmet met Super Shopper. Deze site moeten we maar structureel vermijden. Angry Birds Go en Angry Birds Space Xmass 2014 zien er op het eerste gezicht betrouwbaar uit (beiden aangeboden door Muratahen). De site waar je heen wordt verwezen, zit weer vol met reclame en je moet even goed zoeken welk knopje de app start en welk knopje nog meer reclame toont. Angry Birds Go blijkt een slechte imitatie (en Japans) te zijn. De kersteditie is slechte namaak. Weg met de extensies dus. Anrgy Birds Rio werkt niet. Er is een Angry Birds waar bijstaat dat deze ook voor Android te downloaden is, dat geeft een beetje hoop. Bovendien is de domeinnaam http://chrome.angrybirds.com en is die van de maker Rovio. Eindelijk, een echte versie van Angry Birds in plaats van (illegale?) namaaktroep. De reclamebalk nemen we maar even voor lief. Gamen gaat goed, helaas geen geluid op Linux of op Windows.

 

*********************invoegen afbeelding angry.jpg************** bijschrift: Angry Birds

 

Clash of Clans

De volgende gamehit is Clash of Clans. We vinden in de store Clash of Clans ONLINE. Dit spel werkt direct prima! Het heeft geen reclame, wel geluid en is volledig in het Nederlands. Clash of Clans werkt met in-app aankopen.

 

*********************invoegen afbeelding clash.jpg ************** bijschrift: Clash of Clans

 

Plants vs Zombies

Plants vs Zombies stuurt je door naar chrome.plantsvszombies.com. Er is geen reclame, het geluid en de muziek functioneren prima en je kiest een adventure, een survival, een puzzle of mini-games. In het begin is alleen adventure te selecteren, de rest moet je dus verdienen. Schiet met je planten de zombies dood, bescherm je tuin en voer de missies uit. Er wordt je uiteindelijk een full version te koop aangeboden. Helaas is die voor heel veel platforms beschikbaar, maar nog niet voor Linux.

 

*********************invoegen afbeelding zombies.jpg************** bijschrift: Plants vs. Zombies

 

Hay Day

In de Chrome Web Store is één Hay Day-entry te vinden onder de naam Hay Day Full. Deze brengt je naar prohdgame.com. Als je Hay Day start, blijkt het een kloon te zijn met de naam Farmerella. Helaas, wellicht een goed spel, maar niet wat we zochten.

 

Need for Speed

Na de installatie van Need for Speed World vanuit de Chrome Web Store klik je op start app en wordt world.needforspeed.com geopend, een Free Online Racing Game. Dat suggereert een officieel spel en dat is het ook. Je bent verplicht een account aan te maken. Daarna word je pas verrast met een Windows-download, die nodig is om het online spel te kunnen spelen. Helaas is er geen Linux-versie te vinden. 

 

Smurfs Adventure

Smurfs 2 doet het zonder probleem in Chrome onder begeleiding van gezellige countrymuziek. Laat je smurf rennen en springen en val niet in afgronden. Het eerste level is al erg lastig om te halen. Rondom het spel is reclame te zien, maar als je met je gedachten in het spel zit, merk je daar niets meer van.

 

*********************invoegen afbeelding smurf.jpg ************** bijschrift: Smurfs Adventure

 

LEGO Ninjago

Wat een mooi spel had kunnen zijn, eindigt op Linux met een melding dat de Unity plug-in ontbreekt om het spel te kunnen spelen. Dit is al meer dan op Windows, want daar doet het spel het helemaal niet en wordt niet eens verteld waarom. De Unity player kun je downloaden van de site Unity3d.com, maar alleen voor Windows en Mac OS X. Dit is dus einde oefening voor Linux. Andere spellen van dezelfde maker hebben hetzelfde probleem, dus die kun je ook overslaan. 

 

Boulderdash

De klassieker Boulderdash is ook te vinden in de Chrome Web Store. Echter, deze app is geschreven in Java en Java-support is door Google uit de laatste versies van Chrome op Linux verwijderd. Zowel de Oracle/SUN Java-versie als open source alternatief icedtea doen het simpelweg niet meer in Chrome Linux. Overigens crash icedTea Java in Firefox bij het pogen Boulderdash te starten, dus hier komen we eveneens niet verder mee.

 

Conclusie

Van de spellen die de moeite waard lijken, zijn er een aantal die alleen op Windows draaien (door een Windows-native client, Unity of Shockwave). Doordat Google Java-support heeft verwijderd uit Chrome op Linux, doen ook Java-apps het niet meer. Maar veel andere draaien wel op Linux in Chrome Flash of HTML5. Helaas is Google’s Web Store eigenlijk geen store: het is niet meer dan een mooi vormgegeven collectie geordende links. Er zit erg veel bagger tussen, van niet werkende links tot slecht vertaalde omschrijvingen, nageaapte spellen en zelfs malware. Je ziet meer reclame dan je lief is, soms ook nog van twijfelachtige aard. Dus Google: zorg voor hernieuwde Java-support in Chrome Linux, maar breng vooral de teleurstellende Chrome Web Store op orde.