Ontwikkelaars hebben een tool gemaakt waarmee Android-notificaties, zoals bijvoorbeeld van WhatsApp, kunnen worden getoond in de Gnome-desktopomgeving. Het hulpmiddel bestaat uit twee programma’s, die onderling communiceren via bluetooth.

De ontwikkelaars hebben het project Nuntius gedoopt. Daarmee kunnen Gnome-gebruikers notificaties die in Android worden getoond naar de desktop pushen. Het desktopprogramma is geschreven voor Gnome, maar werkt na het installeren van wat benodigde packages ook met bijvoorbeeld KDE of Xfce.

De benodigde Nuntius-programma’s voor het pushen van berichten naar Gnome zijn beschikbaar via GitHub. De Linuxdistro Fedora is de eerste die het desktopprogramma daarnaast al in zijn softwarebibliotheken aanbiedt. Hoogstwaarschijnlijk volgen er op termijn meer distributies. De Android-app staat ten slotte al in de Google Play Store en draait op versie 4.3 en hoger.

Nuntius werkt door middel van bluetooth, waarmee bijvoorbeeld WhatsApp-berichten van de telefoon naar de desktop kunnen worden gepusht. “Dit is niet alleen een technologische keuze, maar ook een designkeuze. Notificaties worden alleen naar de pc verstuurd die vlakbij is. Berichten blijven daardoor lokaal en privé, en zullen dus niet naar ‘de cloud’ worden verstuurd”, aldus de ontwikkelaars.

Voor Windows en OS X zijn ook programma’s in omloop die hetzelfde kunnen als Nuntius. Voor het versturen van berichten naar die besturingssystemen kan onder andere met Pushbullet worden gewerkt. Onlangs verscheen voor dat programma een update waardoor het mogelijk is om nu ook direct antwoord te geven op berichten.

bron: tweakers.nl