Een nieuw hackercamp, een nieuw geluid. Deze editie van het vierjaarlijkse hackersevent werd voorbereid en gerund door een volledig nieuw team van vrijwilligers, die er ettelijke weken en soms zelfs maanden van hun leven voor over hadden om er weer iets groters dan de vorige keer van te maken. 

De organisatie huurde voor tonnen (zowel gewicht als geld) generators, tractors, toitois, netwerkhardware en tenten en bouwde in nauwelijks tien dagen tijd in the middle of nowhere, te weten het recreatiegebied Geestmerambacht, een 10 GB netwerk voor de duizenden hackers die er vijf dagen doorbrachten in tenten, bussen, caravans, mobile homes of gewoon in een hangmat. Een netwerk dat overigens de volledige duur van het kamp perfect heeft gewerkt; alleen het wireless gedeelte was volledig overbelast, doordat iedereen tegenwoordig minstens twee devices heeft die draadloos willen.

De nieuwe locatie biedt zeker nog ruimte voor expansie, hoewel sceptici vinden dat het event nu al te groot is en het programma met de honderden talks en workshops, waarvan vaak zelfs tien of meer tegelijk, te onoverzichtelijk. De komende weken en maanden kun je je lunchpauzes vullen met het bekijken en beluisteren van de presentaties, die voor het grootste deel zijn gefilmd en nu online komen.  

Chronologie
1993: Hacking at the End of the Universe (HEU)

1997: Hacking in Progress (HIP)

2001: Hackers At Large (HAL)

2005: What The Hack (WTH)

2009: Hacking At Random (HAR)

2013: Observe Hack Make (OHM)

Controverse
Het event werd onder andere gesponsord door het Nederlandse bedrijf Fox-IT, wat niet bij iedereen in goede aarde viel omdat het diensten en apparatuur zou hebben geleverd aan het regime van Moubarak in Egypte. Als je zo redeneert, kun je maar beter alle technologie vaarwel zeggen, want vrijwel elk type hardware en software kan worden ingezet voor de onderdrukking van medemensen ergens ter wereld, en dat gebeurt dan ook daadwerkelijk. De tegenstanders van corporate funding die toch kwamen opdagen, werd schijnheiligheid verweten omdat ze de toiletten gebruikten, die tenslotte ook gedeeltelijk door het betreffende bedrijf waren gesponsord. De Chaos Computer Club was consequent en had ditmaal geen officiële vertegenwoordiging. Over de sponsoring door Microsoft was eigenaardig genoeg niet veel commentaar te horen.

Verder werd er ook veel gediscussieerd over de ‘aanwezigheid’ van Julian Assange, via een livestream. Hij zit nog steeds vast op de Ecuadoriaanse ambassade in Londen, maar blijft vandaar uit zijn WikiLeaks in de spotlights brengen, ondanks dat men hem verwijt een ‘mediaslet’ te zijn. Gek toch, hoe de held die eerst op handen werd gedragen om zijn moed en durf in eigen rangen zo kan worden verguisd. Het lijkt wel of de geruchten over Assanges duistere kantjes ook hier wortel schieten…  

Nu ook cool
Nu de meeste hackers toch een soldeerbout kunnen vasthouden, is het tijd voor een nieuwe vaardigheid: degenen die het op school niet hebben geleerd, konden in de SparkShack, AKA Mordor, leren lassen en met de plasma cutter leren werken. De hoop rijst dat er binnen enkele jaren meer geeks zullen zijn die kleur krijgen van iets anders dan de UV-straling van hun monitor – en dat ze wat meer spierballen ontwikkelen. Misschien is dit wel de aanzet om eindelijk eens wat meer vrouwen richting de hacker/open source-community te lokken!

Voor het fijnere werk waren er workshops metaalgieten; of je kon een ring in carbon fiber leren maken. Het constante gehamer dat hiermee gepaard ging, wekte vooral bij de sprekers in de hardware hacking-tent wrevel op. 

Altijd al cool geweest
De Tesla coil of Tesla-transformator, een uitvinding die toch al sedert het einde van de negentiende eeuw meegaat, werd ook hier nog eens gedemonstreerd, weliswaar in iets groter formaat dan de bobine in je auto. Je kunt er zeer grote spanningen mee opwekken en onder het motto ‘wie bang is, krijgt ook slaag’ maken de durvers er in het donker indrukwekkende vonken mee, zie dit filmpje: www.youtube.com/watch?v=UJb_-tWSodk.

Meer lichteffecten waren er met de verscheidene lasershows en de vuurspuwers, al dan niet MIDI-controlled. Moldover zorgde voor de betere muziek op het feestje. We zagen hem al met zijn one-man show tijdens het CCC Congres in Hamburg afgelopen winter. Grote fan, of wil je het ook eens zien? Get your free music at http://moldover.com, ook om zelf te remixen.

Het echte werk
Er werd natuurlijk ook echt gehackt in de traditionele softwarematige zin van het woord. Onder andere Cisco werd weer onder vuur genomen, want het blijkt dat de meerderheid van de VMware cloud deployments gebruikmaakt van de virtuele en fysieke switching en routing van Cisco-apparatuur, en dat daar één en ander mee te ‘herconfigureren’ valt. Zo kun je er gebruikers bij maken, xinetd services toevoegen en het hele gedoe met licenties overslaan. Ook de gebruikte encryptie blijkt vaak niet veel voor te stellen en met enige creativiteit is het mogelijk om commando’s uit te voeren, ook als root. De presentatie van Felix Lindner vind je op phenoelit.org.

Als je je in tweeën kon splitsen, was er op hetzelfde moment een uiteenzetting over harde schijven door Sprite_tm, die de controller onder de loep neemt en demonstreert hoe je via een firmware-update je eigen code in de chip krijgt. Een praktisch voorbeeld, re-install-proof, is het uitlezen en veranderen van de /etc/shadow-file. De volledige uitleg is te lezen op spritesmods.com. 

Marian Marinov laat zien hoe je met enkele Arduino- en Raspberry Pi-controllers je oude wagen omtovert in een auto van de toekomst. Starten en opwarmen op afstand, een entertainmentsysteem met netwerkverbinding en zelfs automatische versnellingen zijn mogelijk als je een beetje handige Harry bent; in Bulgarije bestaat autokeuring nog niet.

Social hacking
We hadden het al over WikiLeaks; er is nu voor het eerst onderzoek gedaan naar het effect op de zogenoemde system justification van dit kliksysteem. Silkie Carlo rapporteert: slechts een minderheid van de (Amerikaanse) bevolking vindt het een goede zaak dat wantoestanden aan het licht komen. De meerderheid steunt des te meer het systeem dat berust op geheimhouding en spionage ‘in het algemeen belang’, en zo’n systeem wordt juist door het bestaan van een fenomeen als WikiLeaks sterker. Reden temeer voor het ontwikkelen van een veilig submission-systeem, dixit Volker. 

Aldert Hazenberg en Mischa Peters stelden met een scherts en een lach de veranderingen aan de kaak die Facebook teweeg brengt in de sociale dynamiek van de door vrijwilligers gerunde hackerspace. Nog even wachten tot de stream online beschikbaar is.

Food hacking
De workshop kombucha maken is al bijna traditioneel, en ook het bier en mate brouwen behoren ondertussen tot de bekende procedures. Maar de moderne geek wil niet alleen iets aan zijn uiterlijk doen (zie het lassen eerder); ook de inwendige geek werd grondig binnenstebuiten gekeerd met heuse lezingen over de impact van het standaard nerd-dieet van cola en pizza op je lijf en de intocht van de biochemie in de voedingsindustrie. Of de oplossing van de talloze aanwezige vegans, namelijk het eten van vleesvervangers op basis van in Zuid-Amerika gekweekte en met het vliegtuig aangevoerde soja, duurzaam is, laten we in het midden. 

Bij temperaturen van meer dan dertig graden en met een budget van duizend euro slaagden de bewoners van de Food Hacking Base village erin om een koelkamer van twintig vierkante meter te bouwen om gedurende het kamp vlees, groenten, fruit en drank te bewaren. De koelkamer werkte soms zelfs wat al te goed, waardoor het vlees dat vlak voor de airco stond, bevroor.

Child Node
Veel hackers gaan al een tijdje mee en hebben dankzij grondige observatie uiteindelijk uitgevonden hoe ze zich moeten voortplanten. Voor de nieuwe generatie was er ditmaal een primeur: een volledig programma aangepast aan het toenemende aantal jongere bezoekers. Voor de allerkleinsten was er animatie en kliederen, maar vanaf 5 à 6 jaar konden de kinderen ook deelnemen aan echte hacker-workshops. Aan alle sprekers en vrijwilligers was hiertoe vooraf een oproep gelanceerd om hun workshops aan te passen aan de kinderen. Het resultaat? Er werden robots gebouwd en geprogrammeerd, forensisch onderzoek verricht, er werd muziek gemaakt met de MakeyMakey en er werd gesoldeerd en geëxperimenteerd met blinken lights. De kinderen bouwden echte rakketten die echt de lucht in gingen. En ze maakten kennis met de Commodores, arcades en andere spelletjes in het kasteel op Rainbow Island, want een hacker moet zijn geschiedenis toch kennen.

Tot slot
Jammer dat het alweer voorbij is, jammer dat we zo weinig tijd hadden om bij te praten met zoveel oude vrienden en zoveel nieuwe te leren kennen, jammer dat we niet in drie talks tegelijk konden zitten, jammer dat een deel van de video-opnamen zoek is, jammer dat het weer vier jaar zal duren voordat we nog eens mogen terugkomen. In afwachting kun je terecht op de volgende events: 

http://froscon.org: een leuke conf die attitude krijgt

http://events.ccc.org: Congress 2013 en summer camp 2014

Meer informatie vind je op https://ohm2013.org.

 

1 Robot gemaakt door de kinderen

 

2 Demonstratie met de slijpschijf