Microsoft-CEO Satya Nadella probeert de geschiedenisboekjes te herschrijven: “We zijn het meest open ecosysteem op de planeet ooit.” Een uitspraak waar wij wel onze twijfels bij zetten…

In een interview met ZDNet over het aankomende Windows 10 en het lastige parket waar Microsoft op mobiel gebied in zit, gaat Nadella ook in op de concurrentie, specifiek aartsrivaal Google.

Die bestaat volgens de topman alleen bij de gratie van Microsoft. “Hoe veel softwarebedrijven met miljardenomzet zijn gebouwd bovenop Windows? Google zou niet bestaan als ze geen browser voor Windows konden bouwen, geen toolbars in IE konden zetten. We zijn het meest open ecosysteem op de planeet ooit.”

Talloze antitrustzaken

Een interessante uitspraak, gezien de verschillende historische antitrustzaken die het concern weer binnen de grenzen van de wet moest dwingen. Was en is Windows eenvoudig om software voor te ontwikkelen? Tja, maar oh wee als Microsoft besliste dat het zelf een deel van de taart wilde en zijn eigen producten prominent bundelde of rivalen het leven zuur maakte. We noemen WordPerfectNetscape en de mededingingszaken over bundeling vanMedia Player en IE en interoperabiliteit met serversoftware.

De grootste ironie is dat Google nu zelf in het antitrustschuitje zit wegens het oneerlijk promoten van eigen diensten ten koste van concurrenten.