Je hebt OpenSUSE Tumbleweed gekozen of neemt deze specifieke versie in overweging om te installeren als je rolling Linux OS. In het artikel worden een aantal praktische tips en tricks na de installatie van OpenSUSE Tumbleweed besproken zodat je er meer plezier aan beleeft.

Paul Reemeijer

Wat is nu eigenlijk een rolling release van een Linux distributie? Er zijn namelijk steeds meer Linux distributies die een rolling release in het assortiment hebben. Het belangrijkste van een rolling release is dat er geen vaste termijn voor een volgende grote release is. Bij iedere update ronde is de kans groot dat je nieuwe features hebt voor je gekozen software pakketten. Dus bij een rolling release wordt niet gewacht op een volgende major release. Bij OpenSUSE ligt Tumbleweed heel dicht bij Factory maar krijgt Tumbleweed, de door Factory geteste pakketten, pas na goed bevinden voor dagelijks gebruik.

Wees je hier bewust van. Persoonlijk geniet ik van de laatste versies van de verschillende softwarepakketten zonder dat ik keer op keer een eigen build moet bouwen. Een nadeel wil ik ook met je delen. Tot vorig jaar had ik een eerste generatie i3 met een wat oudere Nvidia videokaart. Hij voldeed meer dan voldoende maar een rolling release heeft gemiddeld 80 updates per dag en mijn hardware set-up brak nog wel eens na het patchen. Door de hoeveelheid patches controleerde ik niet altijd wat er allemaal zou veranderen.

Echter heeft SUSE daar een goede oplossing voor met BtrFS en snapshots. Hier wordt later in het artikel wat meer op in gegaan. Een disclaimer voor je verder leest. Door de snelheid van ontwikkelingen binnen de Tumbleweed omgeving is het mogelijk dat een tip die hieronder wordt beschreven niet meer exact zo uitgevoerd wordt. Dit is niet te voorkomen.

Pagina 1

Pagina 2

Pagina 3

Pagina 4