Altijd het juiste formaat

 Verschillende apparaten vereisen soms verschillende audio- of videoformaten. Je ontkomt er dan niet aan om je bestanden om te zetten naar een ander formaat. Met de juiste tools is dat gelukkig een fluitje van een cent!

 Zowel voor audio- als voor videobestanden heb je de keuze uit tientallen bestandsformaten. Niet alle bestandsformaten zijn even onmisbaar. Zo ontgaat het ons waarom Apple bijvoorbeeld een nieuwe lossless audiocodec ontwikkeld heeft (Apple Lossless) terwijl het open source flac-formaat reeds beschikbaar was. Toch zijn er genoeg redenen waarom je bepaalde bestanden in meerdere formaten zou willen hebben.


Kwaliteitsverschillen

Je muziekcollectie wil je bijvoorbeeld thuis in de best mogelijke kwaliteit afspelen, dus bewaar je ze in flac-formaat. Dat biedt dezelfde geluidskwaliteit aan als cd’s, maar is 50% tot 70% kleiner dan ongecomprimeerde audio. Anderzijds neemt één cd’tje in flac-formaat toch nog altijd 300MB in. Een smartphone met 32GB opslagruimte zit dus vol met 100 cd’s. En met het achtergrondlawaai op de trein hoor je toch geen verschil tussen een flac-bestand van 30MB of een mp3-bestand van 4MB. Daarom is het dus nuttig om je collectie zowel in flac- als in mp3-formaat te bewaren. Voor videobestanden geldt hetzelfde: een 4K-versie voor op je tv-toestel te bekijken, een Full HD-versie voor je tablet en misschien een 720p-versie voor je smartphone? In al die gevallen heb je tools nodig om een audio- of videobestand van één formaat om te zetten naar een ander. We stellen hier kort enkele conversietools voor Linux voor: SoundConverter, Handbrake en Selene.

SoundConverter

De eerste tool is uitsluitend geschikt om audiobestanden om te zetten. Op het eerste zicht lijkt SoundConverter erg beperkt qua mogelijkheden. Via knoppen in de werkbalk voeg je bestanden of mappen toe, pas je de voorkeuren aan of start je de conversie. Het is een goed idee om eerst de voorkeuren te openen en alle instellingen goed te zetten. In dat erg overzichtelijke venster stelt SoundConverter een drietal vragen:

1. waar moeten de bestanden bewaard worden? In dezelfde map als het invoerbestand of in een andere map? Indien gewenst maakt SoundConverter submappen aan volgens een bepaald patroon (zoals artiest/album).

2. welke naam moeten de bestanden krijgen? Hetzelfde als het origineel met een andere extensie of volgens een bepaald patroon op basis van de metadata (bijvoorbeeld tracknummer – titel)?

3. naar welk formaat moeten de bestanden omgezet worden? SoundConverter ondersteunt vijf formaten: .ogg, .mp3, .flac, .wav en .opus. Afhankelijk van het gekozen formaat stel je nog enkele opties in, zoals de bitrate (die bepaalt de geluidskwaliteit).

Ondanks zijn eenvoud is SoundConverter erg snel klaar met het converteren. Het start immers meerdere conversies tegelijk op om zo alle beschikbare cpu cores te gebruiken. Wil je intussen nog vlot werken op je computer en mag SoundConverter wat meer tijd in beslag nemen? Vink dan de optie “Aantal parallelle taken beperken” aan in de voorkeuren en kies hoeveel cores SoundConverter mag gebruiken.

Handbrake

Van een heel ander kaliber is Handbrake, ongetwijfeld dé bekendste conversietool voor videobestanden. Handbrake’s interface lijkt de eerste keer misschien wat overweldigend. Het omzetten van video is nu eenmaal veel complexer dan het omzetten van audio. Beginnen doe je links bovenaan met de knop “Open Source”, een ietwat verwarrende term om aan te duiden dat je een bestand moet openen. Handbrake leest nu het bestand in en toont wat algemene gegevens zoals de lengte, de afmetingen en het aantal audio- en ondertitelsporen. Nu moet je een uitvoerformaat kiezen uit de Preset-lijst. De formaten zijn verder onderverdeeld in verschillende categorieën, zoals General, Web en Devices. Onder General vind je verschillende presets, gaande van 1080p in hoge kwaliteit (Super HQ) tot 480p in lage kwaliteit (Very Fast). Web bevat presets voor Youtube-video’s en Devices voor onder andere Android-, Apple-, Chromecast- en Playstation-apparaten.

Heb je de gewenste preset gevonden, kies dan onderaan het venster de bestandsnaam en locatie van het uitvoerbestand. Klik vervolgens op “Add To Queue” en “Start Encoding” om de conversie te starten. Wil je meerdere bestanden na elkaar omzetten, voeg ze dan eerst allemaal toe alvorens op die knop te klikken. Uiteraard kan je ook de instellingen van de gekozen preset aanpassen vooraleer je begint te converteren. Je vindt ze terug onder de verschillende tabbladen: Dimensions, Filters, Video, Audio, Subtitles, Chapters en Tags. Soms bevatten videobestanden meerdere audio- of ondertitelsporen, bijvoorbeeld in verschillende talen. Je selecteert dan de gewenste taal in het Audio- of Subtitles-tabblad. Het is ook mogelijk om slechts een deel van het videobestand te exporteren. Via het Range-uitklapmenu bovenaan selecteer je een start- en eindpunt aan de hand van hoofdstukken, tijdsstip of framenummer. Handbrake maakt overigens ook gebruik van alle beschikbare cpu cores. Desondanks is het omzetten van videobestanden nog altijd een tijdrovende klus.|

Selene Media Converter

Ben je gecharmeerd door de eenvoud van SoundConverter, maar wil je af en toe ook een videobestand converteren? Dan is Selene Media Converter misschien iets voor jou. De interface lijkt erg op die van SoundConverter met een centrale lijst van te converteren bestanden en een eenvoudige werkbalk bovenaan. Voeg om te beginnen een videobestand toe en klik nadien op het pijltje links van dat bestand. Je ziet nu welke audio-, video- en ondertiteldata het bestand bevat. Ongewenste data -bijvoorbeeld ondertitels in andere talen- vink je af als je ze niet wilt bewaren tijdens de conversie. Via de werkbalk kan je het bestand ook bijsnijden of slechts een deel ervan exporteren. Onderaan vind je een lijst van presets voor het uitvoerformaat. Selene is gebaseerd op ffmpeg/avconv en ondersteunt dus erg veel invoerformaten (zie de rubriek Commandline Tips elders in dit blad).

De ondersteunde uitvoerformaten zijn dan weer bewust beperkt gehouden. Qua audio vinden we dezelfde formaten terug als in SoundConverter, plus mp4/aac en ac3. Qua video heb je de keuze uit mkv/h264, mp4/h264, Ogg Theora en WebM/vp8. Via de knop rechts van de presets kan je de gebruikte audio- of videocodec nog aanpassen en de gewenste kwaliteit kiezen. Zo kan je voor mkv en mp4 ook de h265-codec kiezen en voor WebM ook vp9. Verder zijn er zowel voor audio als voor video nog extra filters beschikbaar, bijvoorbeeld om surround naar stereo om te zetten of om de videoresolutie te verkleinen. Heb je alle instellingen goed gezet, klik dan op starten en wacht tot je video geconverteerd is! Selene Media Converter is overigens (nog) niet beschikbaar in de Linux Mint repository. Volg de instructies op https://bit.ly/2E6TYLa om het te installeren via een PPA of een .deb-bestand.