Plaatjes draaien: de magie van het laten horen van je favoriete deuntjes aan een uitzinnig publiek, uitgegroeid tot één van de meest aanbeden beroepsgroepen met een superhelden status. Wie wil er niet stiekem eens in de (dans)schoenen van een DJ staan? Ik in ieder geval wel! Daarom hoefde ik niet lang na te denken toen ik een paar jaar geleden een oude harddisk kon ruilen voor een heuse DJ2Go DJ controller, waarmee mijn avontuur met het onderwerp van dit artikel begon.

Met alleen een controller kom je niet ver, maar ik wilde niet mijn dagelijkse laptop opgeven als potentiële biermagneet. Als ik een laptop toe zou wijden aan deze hobby moest die degelijk, robuust en oud zijn. En toevallig lag er ergens in een hoekje nog een oude, afgeschreven Dell Vostro 1400 met een 2Ghz Core2Duo processor. Wie wat bewaart, die heeft wat. De goden waren mij gunstig gezind, want niet alleen had ik de perfecte DJ laptop gevonden, maar om een voor mij onverklaarbare reden had Dell deze laptop ook uitgerust met een ingebouwde dubbele 2-kanaals geluidskaart. Geen idee wie daar op zit te wachten, maar als DJ laptop is het de ideale configuratie voor een stereo koptelefoon plus stereo master output. Uiteraard is dit ook op te lossen met een extra USB geluidskaartje, die voor een prikkie te koop zijn, maar op deze manier was ik sneller klaar en had ik geen externe afhankelijkheden, waarmee de configuratie aan robuustheid won. 

Tenslotte bleef de vraag over: welke software te gebruiken? Controllers als de DJ2Go werden origineel met bijbehorende (Windows) software geleverd en er zijn legio commerciële varianten te koop. Omdat ik benieuwd was naar de open source mogelijkheden, kwam ik al snel uit op Mixxx. Mixxx is er overigens niet alleen voor Linux, want er is ook een Windows en Mac versie beschikbaar!

Pagina 1

Pagina 2

Pagina 3