Microsoft heeft belangrijke delen van zijn JavaScript Engine Chakra vrijgegeven in het open source domein.

Microsoft maakt de broncode van de core van de JavaScript Engine ‘Chakra’ in januari beschikbaar via GitHub. De code kan volgens Microsoft worden toegepast in afgeleide producten en krachtige applicaties die scripts moeten kunnen uitvoeren.

Chakra is een belangrijk element van de nieuwe Edge-browser, maar ook van een reeks andere Microsoft-producten zoals Internet Explorer, Azure Document DB, Cortana, Outlook.com en meer. De engine werd oorspronkelijk ontwikkeld voor IE 9. Bijzonder aan Chakra is dat de engine de scripts ‘Just in Time’ compileert op een aparte processorkern, dus parallel aan de webbrowserprocessen.

Andere besturingssystemen in de pijplijn

In ChakraCore, zoals de software gaat heten, missen de specifieke koppelingen die de JavaScript Engine heeft met de browsers en bijvoorbeeld met Universal Windows Plaform.
Voorlopig is ChakraCore alleen beschikbaar voor het Windows-platform. Microsoft is echter wel van plan de engine ook te ‘porten’ naar andere besturingssystemen. Daarvoor roept het bedrijf ontwikkelaars op hun wensen kenbaar te maken en te helpen bij het uitwerken daarvan.

bron: www.automatiseringsgids.nl