De wonderen zijn de wereld nog niet uit, Microsoft heeft vandaag zijn eigen Linux-distributie aangekondigd, genaamd Azure Cloud Switch. Het gaat om een netwerkbesturingssysteem dat ervoor moet zorgen dat netwerken in de datacenters makkelijker te beheren zijn.
De vorige CEO van Microsoft, Steve Ballmer, noemde Linux nog een kankergezwel, maar dat is allemaal verleden tijd. De nieuwe CEO van Microsoft, Satya Nadella, omarmt het liefst zoveel mogelijke concurrerende producten om ermee samen te werken of bestaande Microsoft-producten erop te laten werken.

Nu heeft Microsoft zelfs een eigen linux-besturingssysteem ontwikkeld genaamd Azure Cloud Switch (ACS). Dit besturingssysteem is modulair en kan crossplatform gebruikt worden op verschillende netwerksystemen in datacenters. Met ACS wordt het eenvoudiger om een softwarestack te delen over verschillende hardware en tussen verschillende switches. Hiervoor wordt onder andere gebruik gemaakt van het Open Compute Project waar Microsoft mede-oprichter van is. Andere deelnemers aan dit project zijn Intel en Facebook.

Microsoft ondersteunt al veel langer linux-besturingssystemen in zijn Azure Cloud als besturingssysteem op virtuele servers. Dat was een aanbod waar het bedrijf echt niet omheen kon, het ontwikkelen van een eigen linuxdistributie is wel een echt grote verrassing.