Zoals een gerucht al suggereerde heeft Microsoft Powershell open source gemaakt en alfaversies voor onder andere Linux en OS X beschikbaar gemaakt. De verschillende versies van de ontwikkelaarsterminal zijn per direct te downloaden van GitHub.

Microsoft PowerShell-architect Jeffrey Snover maakt het nieuws op donderdag bekend op de Microsoft Azure-blog. PowerShell is direct te downloaden voor OS X 10.11, Ubuntu 14.04 en 16.04 en CentOS 7. De software is vrijuit beschikbaar onder de MIT-licentie. Microsoft besloot eind 2014 al .net, het framework waarmee PowerShell werkt, open source te maken. Anderhalve maand geleden bereikte de open source .net-core nog versie 1.0. Microsoft zegt het mogelijk te willen maken voor ontwikkelaars om dezelfde tools en programmeertaal te gebruiken op verschillende platforms.

Dat er gewerkt werd aan PowerShell-builds voor OS X en Linux was al bekend, maar een officiële aankondiging dat de software open source zou worden, was er nog niet. Het gerucht deed al wel de ronde dat PowerShell de volgende software van Microsoft zou zijn die open source zou worden. Eind juli tweette een PowerShell-tester al dat hij verwijzingen naar het open source maken had gevonden in de metadata van de deb-package van de tool.

Microsoft bracht PowerShell voor het eerst uit in 2006 en de software zit tegenwoordig op versie 6.0. PowerShell kan gezien worden als ‘opvolger’ van de MS DOS commandline-interface. De eerste versie was geschikt voor Windows XP SP2, Server 2003 en Vista. Het is een objectgeörienteerde shell- en scripttaal gebaseerd op het .net-framework. De tool wordt veel gebruikt door administrators om taken uit te voeren binnen COM en WMI. Eerder dit jaar werd ook bekendgemaakt dat het omgekeerde gebeurd was: Unix-shell Bash was onderdeel gemaakt van Windows.

bron: tweakers.nl