Microsoft heeft het installeren van Windows Subsystem for Linux (WSL) op Windows 10 een stuk eenvoudiger gemaakt. Voortaan hoef je alleen één commando in te voeren om Ubuntu en de nieuwste WSL Linux-kernel te installeren. 

Met de nieuwste versie van Windows 10  hoef je alleen nog het commando wsl.exe –install in te vullen in Windows PowerShell of de opdrachtprompt. Vervolgens installeert Windows automatisch Ubuntu en de nieuwste WSL Linux-kernel.

De oude manier om WSL te activeren was te moeilijk, schrijft Craig Loewen, Program Manager bij Microsofts Windows Developer Platform, in een blogpost. In die blogpost legt hij bovendien uit hoe je – als WSL eenmaal geactiveerd is – andere Linux-distributies installeert en welke commando’s er nog meer zijn. Met wsl –install -d <DistroName> installeer je je favoriete distributie. Als je benieuwd bent welke er beschikbaar zijn, vul je het commando wsl –list –online in voor een complete lijst.

Je kunt ook de status van je WSL-configuratie opvragen, de WSL Linux-kernel updaten en teruggaan naar de vorige WSL Linux-kernelversie.

Windows 10-update nodig

De vereenvoudigde manier om WSL te activeren, vereist de nieuwste versie van Windows 10. Dat is de KB5004296-update die vorige week uitkwam voor Windows 10 (2004) en later. In de nieuwste versies van Microsofts Windows Insider Preview-programma zit de verbeterde WSL-functie al ingebakken.

Microsoft stimuleert Windows

Microsofts keuze om het gebruik van Linux te stimuleren, past in een trend die al langer gaande is. Zo startte Microsoft in mei een project om een Linux-kerneltool aan de praat te krijgen op Windows en kwam WSL vorig jaar al beschikbaar voor Windows 10-versies ouder dan 2004.