Microsoft komt met een gratis code-editor voor Linux, onder de vlag van Visual Studio. Het is voor het eerst dat een Visual Studio-pakket beschikbaar is voor andere besturingssystemen dan Windows.

Microsoft maakte de komst van de gratis Visual Studio-versie bekend op zijn Build-ontwikkelaarsconferentie in San Francisco. Visual Studio Code, dat door Microsoft gratis zal worden verstrekt, bestaat naast de ‘normale’ versie van Visual Studio. Code biedt dan ook geen complete IDE-ontwikkelomgeving, maar is wel een code-editor met onder meer ondersteuning voor het afmaken van stukjes code, wat Microsoft IntelliSense noemt.

Code heeft daarnaast ondersteuning voor git-versiebeheer; het is onduidelijk of ook bijvoorbeeld svn wordt ondersteund. Ook het debuggen van code wordt mogelijk, al is niet bekend welke talen daarbij worden ondersteund. Het gaat in ieder geval om SQL, Ruby, XML en Visual Basic; dat zijn talen die voorbij kwamen tijdens een presentatie op Build. Visual Studio Code is per direct beschikbaar, maakt Microsoft bekend.

Eerder kondigde Microsoft al aan dat het de .Net Core Runtime opensource maakt en dat .Net beschikbaar komt voor Linux en OS X.