Een nieuwe testrelease van Windows 10 brengt een opvallende nieuwe functie. De bekende Windows Verkenner reikt in die test voor een toekomstige release uit naar Linux. Het gaat niet om dat besturingssysteem als op zichzelf staand platform, maar als subsysteem draaiend in Windows.

Windows-gebruikers die op hun systeem ook Linux willen benutten, hebben naast dualboot en virtualisatie ook de ingebouwde mogelijkheid van het Windows Subsystem for Linux (WSL). Daarmee draait de veelgebruikte Windows-concurrent als compatibiliteitslaag ín het Microsoft-besturingssysteem. Het is al ongeveer een jaar mogelijk om bestanden van zo’n Linux-installatie in WSL te benaderen vanuit Windows, maar dat gebeurde dan vanaf de opdrachtregel (commandline). Hetzij vanuit Linux, hetzij vanuit Windows’ eigen PowerShell.

Nu in een nieuwe testrelease (build 19603) van Windows 10, die vorige week is uitgekomen, breidt Microsoft dit bestandsbeheer uit. De standaard Windows Verkenner heeft daarin, vanuit Windows zelf dus, toegang tot bestanden van geïnstalleerde Linux-omgevingen binnen WSL. Linux duikt in de Verkenner op in het linkerpaneel waar schijfletters en netwerkstations worden aangereikt. Aanklikken van het pinguin-icoon geeft in het hoofdvenster van de Verkenner dan mappen per geïnstalleerde Linux-distributie, die dan direct naar het root-bestandssysteem van elke distro leiden.