Na maar liefst zeven proefversies (release candidates) is de definitieve release van Linux 4.16 op 1 april uitgebracht. Linux-schepper Linus Torvalds had eerder nog openlijk gesuggereerd dat er misschien toch nog wat extra ontwikkeltijd nodig was. Dit bleek alsnog niet nodig”We hadden een aantal fixes en cleanups elders [in de code – red.], maar niets waarvan ik dacht ‘uhhuh, dit kan beter nog een weekje in de week liggen’ “, meldt Torvalds in zijn aankondiging op de Linux Kernel Mailing List. Versie 4.16 volgt net twee maanden na 4.15 dat relatief lang in ontwikkeling was. Die voorgaande versie bracht namelijk complexe afweer tegen de diepgaande – en omstreden – processorgaten Meltdown en Spectre.

De nieuwste kernelrelease bouwt hier op voort, met meer beperkende maatregelen tegen mogelijk misbruik van de geheugenlekkage door deze processorgaten. Verder brengt 4.16 verbeteringen voor het bestandssysteem OverlayFS en heeft het de drivers voor VirtualBox gast-vm’s (virtual machines) nu ingebouwd, meldt ServerWatch. Daarnaast bevat de kernel nu KVM-support (Kernel-based Virtual Machine) voor de Secure Encrypted Virtualization in AMD-processors.

Processorafscheid

Een opvallende andere feature van Linux 4.16 is iets dat nu juist is weggenomen. De code van de kernel is bijna een half miljoen regels lichter gemaakt door het schrappen van processorsupport. Het gaat hier om oudere, embedded en in sommige gevallen wat obscure architecturen die tegenwoordig nagenoeg niet in gebruik zijn. De ontwikkelaars van de Linux-kernel konden geen actief gebruik vinden, weet The Register te melden. De nu geschrapte processors zijn blackfin (van Analog Devices), cris (van Axis Communications), frv (van Fujitsu), m32r (ontwikkeld door Mitsubishi Elecric en tegenwoordig van Renesas Electronics), metag, mn10300, score en tile.