Het Zwitserse LzLabs werkt aan nieuw hardwareplatform waarmee bedrijven en overheden hun mainframe-applicaties en -data kunnen overzetten naar x86 Linux- en cloud-platformen. Daarbij hoeft de Cobol- en PL/1-code niet te worden herschreven of gehercompileerd. LzLabs maakt daarvoor gebruik van een speciaal ingerichte softwarecontainer waarbij nieuw ontwikkelde tools de taken van een aantal mainframe-subsystemen, zoals JBL, TP-monitors en databases, overnemen. De Cobol-applicaties kunnen daardoor overgezet worden naar een Linux- of cloudomgeving, terwijl ze ‘denken’ nog op het originele mainframeplatform te draaien.

LzLabs, in 2011 opgericht in het vlakbij Zürich gelegen Wallisellen, presenteert deze week op ict-vakbeurs CeBIT, de betaversie van het product. Het bedrijf omschrijft het product zelf als een ‘software defined mainframe’ waarbij het samenwerkt met Red Hat (Enterprise Linux). Voor de cloudoplossing is een samenwerking met Microsoft (Azure) opgezet.

LzLabs zegt al een aantal proefprojecten te hebben uitgevoerd; dit jaar moeten de eerste officiële klanten worden binnengehaald. In 2017 wil LzLabs het product breed op de internationale markt uitbrengen, onder andere in Nederland waar net als in Zwitserland een grote financiële sector bestaat (een kernmarkt). Achter het bedrijf zit een aantal (Amerikaanse) privé-investeerders.

 

Bedreigend

Voor de softwarecontainer, waarin de mainframe-api’s worden omgezet naar Linux-api’s, gebruikt LzLabs niet de Docker-omgeving maar de razendsnelle minicomputer Intel NUC. ‘Wij positioneren ons anders dan bedrijven die nu al mainframemigraties aanbieden’, zegt bestuursvoorzitter Thilo Rockmann. ‘Wij bieden tegelijkertijd namelijk een nieuw modern platform waarop klanten veel sneller en goedkoper hun bedrijfskritische systemen kunnen laten lopen dan op het legacymainframe met de groene schermen.’

Of IBM, dat de mainframemarkt overheerst, al iets van zich heeft laten horen, wil Rockmann niet echt aangeven. Op de vraag wat de aandeelhouders van LzLabs zouden doen als Big Blue LzLabs wil overnemen om zo deze potentieel bedreigende technologie in te lijven, zegt hij: ‘Daar hebben we eigenlijk niet over nagedacht. We zijn de afgelopen vijf jaar vooral bezig geweest met de ontwikkeling van het product.’

 

Zweep

Volgens algemeen directeur Mark Cresswell biedt het software defined mainframe van LzLabs een oplossing voor het probleem dat drieduizend van ’s werelds grootste ondernemingen vastgepind zitten aan kostbare en verouderde architecturen. Rond 70 procent van alle wereldwijde zakelijke transacties is afhankelijk van deze systemen. Het gaat naar schatting om legacysystemen met in totaal 220 miljard regels Cobol-code.

‘Het kost bedrijven een fortuin om deze systemen in de lucht te houden. Herschrijven is amper een optie. Bovendien verdwijnt de kennis hiervan doordat veel Cobol-programmeurs met pensioen gaan’, zegt Cresswell. De directeur kent de klappen van de zweep. Hij heeft bij IBM gewerkt en een aantal jaren leiding gegeven aan Neon Systems, een leverancier van mainframe integratiesoftware.

bron: computable.nl