De volgende versie van Firefox, nummer 49, die in september uitkomt, ondersteunt Widevine DRM op Linux. Dit betekent dat diensten als Netflix en Amazon Prime vanaf dan ook werken op Linux-systemen via html5.

Op Windows en Mac OS X ondersteunt Firefox de Widevine Content Decryption Module van Google al langer en op Windows is er ook nog de Primetime Content Decryption Module van Adobe. Momenteel is het voor Linux-gebruikers die Widevine willen gebruiken nog het makkelijkst om Google Chrome te installeren.

Ondanks dat Mozilla Widevine vanaf versie 49 integreert, wil dat niet zeggen dat de functionaliteit direct werkt via diensten die het gebruiken: Widevine zit ook al enige tijd in Chromium, het opensourceproject waar onder ander Chrome op gebaseerd is, maar Netflix dacht daarbij langer dat het met een niet-ondersteunde browser te maken had. Dit komt doordat de dienst zelf de browser ook moet accepteren, iets wat even tijd kostte bij Google Chrome.

Wellicht heeft het toevoegen van Widevine aan Firefox ook voordelen voor gebruikers van 32bit-besturingssystemen omdat Google al sinds enkele jaren geen 32-bitsversie van de browser meer uitgeeft. Oude npapi-plugins worden vanaf versie 53 van de browser helemaal geweerd, waarna plugins als Silverlight niet meer zullen werken

De Widevine-module is standaard niet geïnstalleerd, maar bij het komen op een site die de module nodig heeft, installeert die zichzelf. Dit laatste is overigens via ‘Voorkeuren’ bij ‘Plugins’ uit te schakelen zodat de module niet geïnstalleerd wordt, ook al wordt een site met dergelijke inhoud bezocht.

bron: tweakers.nl