Vrijwilligers werken aan Quartz OS, een desktopversie van Linux met het platte Material Design dat met Android 5.0 Lollipop is geïntroduceerd. 

Het systeem is momenteel nog in ontwikkeling, zo melden de makers op softwarehostingdienst Github. De ontwikkelaars zijn van plan om Quartz OS boven op een bestaande versie van Linux te bouwen. Het populaire Ubuntu en Arch zouden goede kandidaten zijn.

Uiteindelijk moet Quartz OS op zo’n manier werken dat het zonder verdere aanpassingen of patches kan draaien op elke beschikbare Linux-versie. Momenteel moet het systeem nog handmatig worden geïnstalleerd, iets waar enige kennis van zaken voor nodig is.

 
Chrome OS

Material Design is een nieuwe ontwerptaal die Google in principe voor Android 5.0 Lollipop heeft ontwikkeld. Het ontwerp gebruikt felle kleuren, platte vormen en vaste beeldelementen als een ronde functieknop in vrijwel elke app.

Het is onduidelijk of Google het Material Design op termijn ook zelf wil toepassen op zijn desktop-systeem Chrome OS. Mogelijk wil Google Android en Chrome OS op termijn samenvoegen. De nieuwe ontwikkelsoftware van Google maakt het al makkelijker om één app te maken die op beide systemen werkt. Momenteel is het project nog in de opstartende fase en er is geen enkele garantie dat Quantum OS uiteindelijk in een werkbare staat wordt uitgebracht. Meer informatie over Quantum OS is op de officiële pagina te vinden.

Update: het project heette eerst Quartz OS, maar omdat de naam Quartz bij Apple gebruikt wordt voor grafische elementen, zagen de bedenkers zich genoodzaakt van naam te veranderen