Linux tot het uiterste pushen met Fedora Linux 35
- November 25, 2021
- 0
De nieuwste van de allerbeste, nieuwste Linux-distributies, Fedora 35, is nu beschikbaar. Wil je de grenzen van Linux verleggen? Ben je enthousiast over het idee om de nieuwste open-source software te gebruiken? Dan wil je Red Hat‘s nieuwste versie van zijn community Linux, Fedora 35, gebruiken.
Het duurde wel iets langer dan verwacht, maar zoals Fedora’s projectleider Matthew Miller schreef: “Hoewel we onze reeks van zes releases op schema hebben doorbroken, vonden we het belangrijker om een paar openstaande bugs te blokkeren.”
Dit is wat de nieuwste Fedora op tafel brengt:
- Remote Desktop-ondersteuning: als u andere desktops gebruikt die ver van uw pc verwijderd zijn, zult u de nieuwe Connections VNC- en RDP-gebaseerde remote desktop-cliënt waarderen.
- Verbeterd geluid. In Fedora Linux 34 schakelden de ontwikkelaars over op het veel betere PipeWire. Nu gebruik je bovendien de nieuwe WirePlumber Met WirePlumber kunt u uw audio- en videobeleid en -regels aanpassen.
- GNOME 41 voor het standaard bureaublad van Fedora Workstation. GNOME 41 brengt veranderingen aan multitasking in GNOME samen met een nieuwe externe desktop-cliënt, een paneel met mobiele instellingen om mobiele netwerkverbindingen te beheren en andere prestatieverbeteringen. Bovendien heeft de horizontale workflow die in GNOME 40 is geïntroduceerd, nieuwe verbeteringen die zijn ontworpen voor gebruiksgemak.
- Verbeterde ondersteuning van applicaties van derden, waardoor het eenvoudiger wordt om een selectie van software van derden te installeren via Flathub , de op Flatpak gebaseerde Linux-app store. Hiermee kunt u eenvoudig programma’s installeren. U kunt natuurlijk ook nog steeds programma’s installeren met RPM.
- De toevoeging van Fedora Kinoite. Net als Fedora Silverblue, biedt Fedora Kinoite de KDE Plasma- desktop in een onveranderlijk desktopaanbod dat de RPM-OStree en een containergerichte workflow gebruikt.
- Verbeterde NVIDIA-ondersteuning onder Wayland. Dit voegt ondersteuning toe voor NVIDIA-stuurprogramma’s met XWayland, waardoor gebruikers die toepassingen willen uitvoeren die geen native Wayland-ondersteuning hebben, toch kunnen profiteren van 3D-ondersteuning onder NVIDIA-stuurprogramma’s.
Als je niet kieskeurig bent om alleen pure Fedora-software te gebruiken, zijn de repository’s van derden nu onmiddellijk beschikbaar. Wanneer u deze repositories inschakelt, kunt u geselecteerde Flathub-applicaties krijgen met de gefilterde Flathub-afstandsbediening. Dit vergemakkelijkt de toegang tot een samengestelde lijst van applicaties die geen juridische of andere problemen zullen veroorzaken voor Fedora om naar te verwijzen, Fedora Flatpaks niet overlapt en redelijk goed werkt. Of als je wilt, kun je altijd de volledige set Flathub-applicaties krijgen door de Flathub-afstandsbediening toe te voegen .
Voor ontwikkelaars bevat Fedora 35 zoals gewoonlijk de nieuwsprogrammeertalen en systeembibliotheekpakketten. Deze omvatten LLVM 13, een update van de GNU-toolchain; Python 3.10; Perl 5.34; PHP 8.0; en vele anderen.
Voor degenen die Fedora voor meer dan alleen een ontwikkelaarsplatform gebruiken, heeft de Fedora-serverfamilie ook verbeteringen. Fedora 35 Cloud-images hebben nu bijvoorbeeld hybride BIOS+UEFI-opstartondersteuning. Als UEFI niet voor u werkt, heeft u met deze update legacy BIOS-ondersteuning om op terug te vallen.
Btrfs is nu het standaard bestandssysteem van Fedora Cloud. De grote winst hier is dat u kunt profiteren van transparante compressie om ruimte op het bestandssysteem te besparen.
Voeg het allemaal samen en zoals Miller zegt: “Met Fedora 35 gaat het Fedora-project verder in de richting van onze visie van een wereld waarin iedereen profiteert van gratis en open-source software die is gebouwd door inclusieve, gastvrije en ruimdenkende gemeenschappen. We geven prioriteit aan het brengen van de nieuwste Linux-innovatie voor onze gebruikers. Deze nieuwste versie is gericht op het oppoetsen van functies en ondersteuning voor verbeterde prestaties en een nog betere gebruikerservaring – en helpt de kloof tussen nieuwe en ervaren gebruikers te overbruggen.”
Klaar om het te proberen? Je kunt Fedora downloaden en installeren op een nieuwe machine of virtuele machine (VM). Of, als je al een Fedora-gebruiker bent, kun je de laatste release uitvoeren door je huidige Fedora bij te werken.