Linux Tips: Ping met geluid
- November 8, 2017
- 0
Ping met geluid
Ping is een handige opdracht tijdens het troubleshooten om te zien of een bepaalde computer online is. Soms is het echter handig dat je het hoort in plaats van dat je in je terminalvenster moet kijken. Bijvoorbeeld als je onder een bureau moet kruipen om de juiste kabel in een computer te steken en je dan telkens terug rechtop moet kruipen om te zien of je verbindingsprobleem al is opgelost. De oplossing is zeer eenvoudig: gebruik ping -a computer. Met de optie -a speelt ping een audible bell af iedere keer wanneer de computer op een ping antwoordt. Zo hoor je het onmiddellijk als de netwerkverbinding van de computer terug werkt.
Helaas is de audible bell in veel Linux-distributies uitgeschakeld. Je zult dus een aantal zaken moeten controleren voordat dit bij je werkt. Controleer eerst met echo -e ‘\a’ of je een beep hoort. Indien dit niet het geval is, controleer dan of je terminalprogramma beeps tegenhoudt. In GNOME Terminal moet je bijvoorbeeld in het menu Bewerken > Profielvoorkeuren in het tabblad Algemeen de optie Terminalbel nog aanvinken.
Vroeger gebeurden die beeps met de PC-speaker (de ingebouwde luidspreker met die prehistorische harde beepjes), maar de driver daarvoor wordt tegenwoordig in heel wat Linux-distributies uitgeschakeld, omdat de geluidjes niet erg aangenaam zijn om te horen. Zo vinden we in Ubuntu in het bestand /etc/modprobe.d/blacklist.conf de regel blacklist pcspkr die het laden van de driver tegenhoudt. Die regel verwijderen kan het probleem oplossen.
In moderne Ubuntu-versies is het probleem echter mooier opgelost: met een PulseAudiomodule voor geluid in X11. Als de beep niet out-of-the-box werkt, is het mogelijk dat je alleen nog maar een geluidsbestand voor de beep moet opgeven, bijvoorbeeld met:
pactl upload-sample /usr/share/sounds/ubuntu/stereo/bell.ogg bell.ogg
Controleer daarna of je de beep wel hoort met ping -a. Zo ja, plaats bovenstaande regel dan in het bestand ~/.xprofile in je home directory, zodat het juiste bestand elke keer als je in X inlogt, ingeladen wordt.
Onder Mac OS X is er trouwens nog een andere interessante optie: -A. Hiermee draait ping zijn gedrag juist om: je hoort een beep wanneer ping geen pakketje van de doelcomputer heeft ontvangen, voordat het volgende pakketje wordt verzonden. Handig om van een computer die online is het onmiddellijk te horen wanneer de netwerkverbinding uitvalt. Helaas bestaat deze optie niet onder Linux.
Integreer Dropbox in je bestandsbeheerder
Wil je je Dropbox-directory met je bestandsbeheerder integreren onder Linux, dan zijn hiervoor diverse opties. Voor integratie met Nautilus in GNOME installeer je onder Debian of Ubuntu het pakket nautilus-dropbox. Nemo in Cinnamon ondersteunt Dropbox via nemo-dropbox. Caja in MATE is te integreren via caja-dropbox. En de bestandsbeheerder Thunar van Xfce praat met Dropbox dankzij het pakket thunar-dropbox-plugin.
Installatie van één van de pakketten installeert ook het pakket dropbox. Start deze eerst op om de Dropbox-client voor Linux te installeren en meld je daarna aan met je e-mail en wachtwoord. De Dropbox-client maakt nu een Dropbox-map op je computer aan en houdt die gesynchroniseerd met je online opslag bij de clouddienst.
Zo bestaat de integratie met Nemo erin dat je een willekeurig bestand kunt verplaatsen naar Dropbox door een submenu als je erop rechtsklikt. En als je in je Dropbox-map zit in Nemo en op een bestand of map rechtsklikt, krijg je allerlei mogelijkheden in het Dropbox-menu, waaronder een Dropbox-link naar het bestand delen en vorige versies weergeven.
Red een onherstelbare schijf
Als je een schijf probeert te lezen die corrupt blijkt te zijn, krijg je allerlei niet zo bemoedigende foutmeldingen. Misschien gaat het om de opstartschijf van je systeem, je externe harde schijf die een back-up van al je bestanden bevat of de sd-kaart van je fototoestel. Ooit kom je in de hachelijke situatie dat één van je opslagmedia er de brui aan geeft. Zelfs een bit-voor-bit kopie maken met het commandline programma dd zal dan niet lukken, omdat het programma bepaalde blokken niet kan lezen. Wat dan?
Gelukkig hoef je niet te wanhopen. Het programma GNU ddrescue (niet te verwarren met het gelijkaardige programma dd_rescue) laat je toe om een bit-voor-bit kopie te maken van alle blokken, waarbij het programma corrupte blokken ook probeert uit te lezen. Het gemakkelijkste is om de grafische interface van het programma te gebruiken, DDRescue-GUI. Onder Ubuntu installeer je dit programma als volgt:
sudo add-apt-repository ppa:hamishmb/myppa
sudo apt-get update
sudo apt-get install ddrescue-gui
Als je DDRescue-GUI start, vraagt het om je wachtwoord, want het heeft rootrechten nodig. Bij Image Source kies je de schijf die je wilt redden, bij Log File kies je de locatie van het logbestand dat het programma aanmaakt en bij Image Destination geef je de bestandsnaam van het bestand waarin je de kopie van de schijf wil. Onder het knopje Settings schuilen nog wat instellingen voor je herstelpogingen. Klik tot slot op Start om het kopiëren te starten. Je krijgt een voortgangsbalk te zien en kunt onder Detailed Info en Terminal Output tijdens het kopiëren meer informatie bekijken. Loopt DDRescue-GUI vast op het kopiëren, stel dan in de instellingen in dat het programma vaker slechte blokken probeert te lezen voor hij het opgeeft en probeer het vervolgens opnieuw. Aan het einde krijg je van het programma de vraag of je je kopie wilt aankoppelen, zodat je onmiddellijk de inhoud ervan te zien krijgt in je bestandsbeheerder.
Installeer de nieuwste grafische drivers
De meeste Linux-distributies komen standaard met open source videodrivers die voldoende zijn als je geen games speelt en geen toepassingen met 3D-graphics draait. Het gaat echter niet altijd over de meest recente versies. Een populaire bron voor de meest recente en meest geoptimaliseerde open source videodrivers voor Ubuntu is de Oibaf repository. De installatie ervan is eenvoudig:
sudo apt-add-repository ppa:oibaf/graphics-drivers
sudo apt-get update
sudo apt-get dist-upgrade
Dit upgradet niet alleen je drivers, maar ook Mesa, X.Org en andere bijbehorende pakketten van de graphics stack in Ubuntu. Na een reboot draait je systeem doorgaans vlotter.
Wie de nieuwste propriëtaire drivers van Nvidia wil, kan op een gelijke manier de X-Swat PPA installeren:
sudo add-apt-repository ppa:ubuntu-x-swat/x-updates
sudo apt-get update
sudo apt-get install nvidia-current
Voor de nieuwste propriëtaire drivers van AMD ga je naar de website http://support.amd.com en selecteer je je grafische kaart. Kies je distributie en of je de 32-bit of 64-bit driver nodig hebt (dat zie je met de opdracht uname -p). Installeer daarna enkele benodigde pakketten:
sudo apt-get install dh-make dh-modaliases execstack libc6-i386 lib32gcc1
Unzip de gedownloade driver. Je vindt hierin een script met de extensie .run. Voer dat als volgt uit:
sudo sh ./naamvandriver.sh
En volg daarna de instructies van het installatieprogramma van de AMD Catalyst driver.
Dynamische swapspace
Besteed je niet graag een vaste hoeveelheid harde schijf ruimte aan je swap? Probeer dan eens de dynamische swap manager swapspace. De installatie is eenvoudig, bijvoorbeeld onder Debian of Ubuntu:
sudo apt-get install swapspace
Swapspace detecteert het wanneer je meer geheugen nodig hebt dan er RAM is en vraagt dan automatisch ruimte aan je harde schijf. Heb je de swapruimte niet meer nodig, dan vermindert het programma zijn swapruimte automatisch. Je hoeft dus geen swappartitie van meerdere gigabytes groot te maken die je zelden gebruikt. Eén nadeel: hibernation werkt niet samen met swapspace.