Webbrowsers komen allemaal met een rudimentaire downloadmanager en er bestaan downloadmanagers met meer mogelijkheden die je als extensie kunt installeren. Geen van alle kunnen echter tippen aan een afzonderlijke tool zoals XDM (Xtreme Download Manager). Onder Ubuntu voeg je de juiste repository toe met:

sudo add-apt-repository ppa:noobslab/apps       

Daarna update je de lijst met repository’s met sudo apt-get update en installeer je XDM met sudo apt-get install xdman.

Wanneer je XDM voor de eerste keer uitvoert, legt het programma je uit hoe je de downloadmanager in Google Chrome, Mozilla Firefox of andere webbrowsers integreert. Zo moet je voor integratie met Firefox het voorgestelde xpi-bestand naar een Firefox-venster slepen. Dat blijkt echter niet te lukken. Wat wel werkt, is het bestand xdm-helper/xdmff.xpi dat XDM in je homedirectory heeft geïnstalleerd in Firefox openen (via het menu Bestand > Bestand openen en dan in het waarschuwingsvenster dat verschijnt op Installeren klikken). Daarna heeft Firefox een herstart nodig.

XDM is ook standalone heel goed te gebruiken. Downloaden met XDM is eenvoudig: druk op het plusteken en vul de url en eventueel een lokale bestandsnaam in. Je kunt het bestand onmiddellijk downloaden of als download voor later ingeven. En als je een url naar het klembord kopieert en dan in XDM op het plusteken klikt, staat die url al ingevuld en hoef je alleen maar op Download Now te klikken.

Als je in het menu File > YouTube Download een YouTube-url plakt, haalt XDM automatisch het adres van de beschikbare video’s eruit en vraagt je in welke kwaliteit je het videobestand wilt downloaden. Na je keuze downloadt het programma de video. En in het menu File > Batch Download kun je een hele reeks bestanden downloaden, bijvoorbeeld afbeeldingen met de namen vakantie01.jpg tot en met vakantie24.jpg.

http://xdman.sourceforge.net/