De meeste terminalemulators beschikken grotendeels over dezelfde functionaliteit. De verschillen zitten vooral in enkele handige details. Maar vorig jaar ontstond in de schoot van het Enlightenment-project een vernieuwende terminalemulator: Terminology. De huidige versie 0.3 is nog experimenteel en allerlei zaken werken nog niet naar behoren, maar het is de moeite waard om het programma eens uit te proberen, want het heeft functies waarvan je niet eens wist dat die mogelijk waren in een terminalemulator. Met Terminology haal je een terminalemulator in huis die tekst, afbeeldingen en zelfs video’s naadloos integreert.

De eerste horde is echter de installatie. Als je een recente distributie met E17 als standaarddesktop gebruikt, zoals Bodhi Linux, krijg je Terminology erbij, maar anders moet je het pakket ofwel zelf compileren, ofwel een pakket voor je distributie vinden. Onder Ubuntu-gebaseerde systemen gaat de installatie vrij eenvoudig met de juiste PPA:

$ sudo add-apt-repository ppa:hannes-janetzek/enlightenment-svn

$ sudo apt-get update

$ sudo apt-get install terminology

Onder openSUSE 12.3 moesten we de X11:Enlightenment:Factory repository toevoegen. Daarna installeerden we het pakket terminology, en na het uitzoeken van wat cryptische foutmeldingen ontdekten we dat we het pakket libeina1 opnieuw moesten installeren om de versie uit de openSUSE-repository te overschrijven en dat we ook het pakket ethumb nog moesten installeren. Je kunt je al dat zoekwerk besparen met het volgende commando:

$ sudo zypper in terminology libeina1 ethumb

Daarna kan het spektakel beginnen! Een eerste leuk commando is tyls, dat een variant van ls is, maar waarmee je bij heel wat bestanden een thumbnail te zien krijgt, bijvoorbeeld het icoontje van een map bij een directory en een miniatuurversie bij een afbeelding. Met tyls -m krijg je grotere thumbnails te zien. Het leuke is dat de thumbnails niet passief zijn: klik je op de thumbnail van een afbeelding, dan krijg je die in een previewvenster te zien (hetzelfde bereik je met het commando typop <bestand>). En klik je op het icoontje van een map, dan wordt de map in je standaard bestandsbeheerder geopend. En als je in je terminalsessie een absoluut pad tegenkomt en erop klikt, krijg je ook het previewvenster te zien (dat werkt niet voor een relatief pad).

Het wordt echter nog beter. Je kunt afbeeldingen en video’s gewoon inline tonen tussen je tekst met het commando tycat <bestand>. De media worden dan onderdeel van je terminalbuffer, dus ze scrollen mee als je door de buffer van je terminalvenster scrollt. Rechtsklik je in je Terminology-venster, dan krijg je enkele knopjes te zien. Zo kun je je terminalvenster horizontaal of verticaal splitsen. Ertussen overschakelen kan met Ctrl+PgUp en Ctrl+PgDown. Klik ook eens op Settings om het lettertype, thema en helperprogramma’s te kiezen. Verder is het uiterlijk van Terminology ook verbluffend mooi, zoals we van Enlightenment gewoon zijn. De visuele bell toont bijvoorbeeld een rode gloed en een roterend balletje, wat een opvallend effect geeft.

AFBEELDING: tips_terminology.png

http://www.enlightenment.org/p.php?p=about/terminology