Programmeertalen blijven de specificaties van banen domineren, waarbij werkgevers graag hun technische teams willen opbouwen en de groeiende digitale programma’s willen waarmaken. Ontwikkelaars, cyberbeveiligingsspecialisten en andere bekwame technische professionals blijken bijzonder ongrijpbaar voor wervingsmanagers, grotendeels als gevolg van de toegenomen vraag naar software en IT-oplossingen als gevolg van de pandemie. It’s a good time to be a developer.

Het nieuwste Tech Jobs Report van wervingsbureau Dice werpt licht op waar deze vraag precies ligt in de tweede helft van 2021. In het derde kwartaal suggereren vacatures in de technische industrie dat organisaties op zoek zijn naar technologieprofessionals “die de kernconcepten van softwareontwikkeling en projectbeheer” en beschikken over technische vaardigheden in Linux, evenals programmeertalen Java, Python en SQL.

Volgens Dice is de vraag naar SQL in het derde kwartaal van 2021 met 5% gestegen ten opzichte van het tweede kwartaal van dit jaar. Het was de op één na meest gevraagde technische vaardigheid, alleen verslagen door projectmanagement – een bredere competentie die van cruciaal belang is geworden voor bedrijven die grote digitaliseringsinspanningen uitvoeren of specifieke werkprogramma’s leveren.

SQL – of Structured Query Language – heeft misschien geen flitsende reputatie, maar er is een reden waarom het bovenaan de lijst met veelgevraagde technische vaardigheden blijft. SQL wordt nog steeds door organisaties gebruikt om de datasets te beheren die ze in hun verschillende bedrijfseenheden hebben, zoals verkoop en HR, wat betekent dat de programmeertaal van cruciaal belang is om programmeurs in staat te stellen met de gegevensactiva van bedrijven te werken.

Java wordt veel gebruikt bij de ontwikkeling van mobiele apps, en de piek in de vraag naar digitale diensten als gevolg van de pandemie zal Java-ontwikkelaars nog waardevoller hebben gemaakt voor bedrijven. Java was de op twee na meest gewilde technische vaardigheid, op basis van het aantal keren dat het in vacatures verscheen, een stijging van 3% in vergelijking met het tweede kwartaal van 2021.

Python blijft ondertussen groeien in populariteit binnen datawetenschap en kunstmatige intelligentie (AI) -toepassingen. Beide gebieden zien een toenemende belangstelling nu organisaties beginnen met digitale transformatie-initiatieven die gericht zijn op het vastleggen en begrijpen van de enorme hoeveelheden klantgegevens die voor hen beschikbaar komen. Python was de op twee na meest waardevolle technische vaardigheid voor bedrijven als het ging om het aannemen van personeel in het derde kwartaal, hoewel de vraag slechts met 1% toenam in vergelijking met het tweede kwartaal.

Dice merkt op dat zowel Java als Python “waarschijnlijk nog geruime tijd in extreme vraag zullen blijven”. Dat gezegd hebbende, lijkt er een suggestie te zijn dat de vraag naar bepaalde vaardigheden en competenties de laatste tijd is afgenomen.

Linux staat bijvoorbeeld nog steeds in de top 10 van veelgevraagde technische vaardigheden binnen de bevindingen van Dice, hoewel dit met 1% daalde in vergelijking met Q2 2021. Informatiesystemen, Oracle, informatiebeveiliging, gegevensbeheer en systeembeheer behoorden tot de andere vaardigheden om een daling in de vraag zien.

Dice zei dat deze trends grotendeels een afspiegeling kunnen zijn van wat de recruiter begin 2021 “een verbluffende uitbarsting” van wervingsactiviteiten noemde . “Net als bij beroepen lijkt de honger van werkgevers naar bepaalde vaardigheden te zijn afgenomen (en zelfs licht gedaald) op kwartaalbasis”, aldus het rapport.

“Werkgevers zijn heel open geweest over hun problemen met het aantrekken van het juiste soort talent om openstaande functies te vervullen; er is duidelijk vraag naar technologen met bepaalde vaardigheden, maar misschien niet helemaal op hetzelfde niveau als toen bedrijven voor het eerst weer opengingen,” zei het.

Dice’s Q3 Tech Job Report  bood ook inzicht in de specifieke softwareplatforms die een groeiende interesse hebben gezien bij inlenende bedrijven. Docker Software zag bijvoorbeeld zijn verschijning in technische vacatures tussen Q2 en Q3 2021 met 31% toenemen, gevolgd door Microsoft Azure (12%) en Git, die een stijging van 10% zagen.

Dit weerspiegelt de versnelde verschuiving naar de cloud , zei Dice: nogmaals, grotendeels veroorzaakt door de COVID-19-pandemie. Technologieën zoals Docker, Azure en Git “hebben een enorme impact op het web en de cloud”, wat betekent dat werknemers die bekwaam zijn in deze platforms waarschijnlijk altijd sterke kansen op werk zullen hebben. Tableau, data-analyse en verandermanagement zien ook een piek in de vraag – die allemaal “worden gebruikt door de managers die [cloud- en web]-projecten naar voltooiing begeleiden.”

In de toekomst zullen machine learning en datawetenschap waarschijnlijk cruciaal worden voor organisaties die hun datasets willen omzetten in nieuwe inkomstenstromen en manieren om inzicht te krijgen in klantgedrag. “Succes in alles, van klantenservice tot supply chain management, kan uiteindelijk afhangen van een effectieve toepassing van machine learning en datawetenschap”, aldus Dice.