De nieuwste Steam-hardware enquête van juli onthult dat Linux nu macOS heeft overtroffen in termen van het aantal gebruikers op het Steam-platform. Deze verschuiving wordt grotendeels toegeschreven aan de impact van Valve’s Steam Deck. Uit de gegevens blijkt dat veertig procent van de Linux-gebruikers op Steam draait op SteamOS Holo, het besturingssysteem dat wordt gebruikt door Valve’s Steam Deck-handheld.

Binnen de Steam-hardware enquête van juli blijft Windows verreweg het dominante besturingssysteem, met een marktaandeel van 96,21 procent. Linux vertegenwoordigde 1,96 procent van de gebruikers, terwijl 1,84 procent macOS gebruikte. Het aandeel van Linux is sinds de vorige maand met iets meer dan een half procent gestegen.

Volgens waarnemers van Phoronix benadert dit percentage het hoogste niveau ooit voor Linux op Steam. Enkele jaren geleden bedroeg het Linux-aandeel ongeveer 2 procent, maar het Steam-platform had toen ook aanzienlijk minder gebruikers. Hoewel de Steam-enquêteresultaten van maand tot maand kunnen schommelen op basis van deelnemende gebruikers, zijn de fluctuaties meestal niet zo opvallend als deze keer, meldt ook Ars Technica.

Van de Linux-gebruikers op Steam draait het overgrote deel, ongeveer 42 procent, op SteamOS Holo. Dit specifieke besturingssysteem wordt gebruikt voor de Steam Deck-handheld. Valve heeft plannen om deze versie van SteamOS ook beschikbaar te stellen voor andere systemen, hoewel dit tot op heden nog niet officieel is geïmplementeerd. Op de tweede plaats staat Arch Linux, met een aandeel van 7,94 procent.

Valve introduceerde de Steam Deck in februari vorig jaar en maakte het apparaat eind vorig jaar breder beschikbaar zonder wachtlijst. De handheld beschikt over een AMD APU met vier Zen 2-cores en een RDNA 2-gpu. Het apparaat draait op Valves eigen Linux-distributie, SteamOS, dat is gebaseerd op Arch Linux. Gebruikers hebben echter ook de mogelijkheid om andere besturingssystemen te installeren.

Tegelijkertijd heeft Apple zich meer gericht op gamen op de Mac. Het bedrijf heeft onlangs macOS-poorten aangekondigd voor games zoals No Man’s Sky, Resident Evil Village en Death Stranding. Daarnaast heeft Apple een Game Porting Toolkit voor macOS geïntroduceerd, waarmee ontwikkelaars hun games kunnen overbrengen naar het Mac-platform.