Linux Mint upgraden naar de nieuwste versie is niet zo eenvoudig als dat in Ubuntu gaat. Toch is het mogelijk.  Wij tonen je hoe.

Upgraden van de vorige naar de nieuwste versie van Ubuntu is eenvoudig: je zorgt dat al je pakketten van de vorige versie up-to-date zijn en klikt op het knopje ‘Upgrade’ dat het programma Update Manager toont. Linux Mint neemt bewust niet die gemakkelijke weg, omdat er bij een automatische upgrade wel eens iets misloopt.

Verse installatie

Hoe upgrade je dan een Linux Mint-systeem? De distributie onderscheidt daarvoor twee manieren. Ze raadt aan om een “fresh” upgrade te doen. Daarbij maak je een reservekopie van je gegevens en softwareselectie, voer je een verse installatie uit van de nieuwe versie, en zet je tot slot je gegevens en softwareselectie terug. Maar eigenlijk is dat geen upgrade maar een nieuwe installatie… Het project heeft een tutorial geschreven met uitleg hoe je een fresh upgrade doorvoert.

Pakketten upgraden

De andere manier is een upgrade van de pakketten van Linux Mint. Het project raadt dit niet aan, maar dit is wel wat de meeste mensen onder een upgrade verstaan. We leggen je uit hoe je Linux Mint 17.3 Cinnamon, MATE of Xfce op deze manier upgradet naar Linux Mint 18. Voor meer details lees je het best de tutorial van het Mint-project.

Klik eerst in het programma Updatebeheer op Verversen om de pakketbronnen te verversen en zorg dat je alle updates van niveau 1, 2 en 3 heb geïnstalleerd. Je moet dus ‘Uw systeem is bijgewerkt’ te zien krijgen. Open dan in het programma Terminal het menu Bewerken / Profielvoorkeuren en zet in het tabblad Schuiven een vinkje bij Onbeperkt.

Installeer dan in een terminalvenster het programma mintupgrade:

sudo apt install mintupgrade

Upgrade simuleren

Daarna simuleer je een upgrade naar Linux Mint 18 met:

mintupgrade check

De simulatie verandert je pakketbronnen nu tijdelijk naar die van Linux Mint 18. Bevestig met ‘y’. Mintupgrade berekent daarna de impact van een upgrade, laat je zien welke pakketten er worden geïnstalleerd en verwijderd, en welke pakketten een upgrade in de weg staan. Bestudeer de uitvoer goed. Verwijder eventueel pakketten die een upgrade tegenhouden, en kijk zeker ook na welke pakketten bij de upgrade worden verwijderd. In beide gevallen onthoud je het best de naam van de pakketten, zodat je ze na de upgrade opnieuw kunt installeren.

Als je geen problemen ziet in de simulatie, download je alle nieuwe pakketten:

mintupgrade download

Deze opdracht verandert de pakketbronnen nu ook definitief naar die van Linux Mint 18. Bedenk je je nu nog en wil je bij versie 17.3 blijven, voer dan de opdracht mintupgrade restore-sources uit. Indien je toch zeker bent van de upgrade, voer die dan uit met:

mintupgrade upgrade

Als alles goed gaat, draai je nu Linux Mint 18.