Linux Mint is gebaseerd op Ubuntu en volgt normaal ook de halfjaarlijkse release-cyclus van Canonicals Linux-distributie. Linux Mint 17 “Qiana” is gebaseerd op Ubuntu 14.04 LTS (Long Term Support). Omdat Canonical in de komende jaren heel wat drastische wijzigingen onder de motorkap van Ubuntu plant, hebben de Linux Mint-ontwikkelaars ervoor gekozen om de komende jaren hun distributie op Ubuntu 14.04 LTS (“Trusty Tahr”) te blijven baseren. Linux Mint 17 blijft tot april 2019 ondersteund. Je krijgt dan beveiligingsupdates, maar geen nieuwe versies van software.

Versie 17.1 met codenaam “Rebecca” (als DVD meegeleverd bij deze editie van Linux Magazine) is de tweede versie van Linux Mint in de 17.x-reeks, die gebaseerd zal zijn op Trusty Tahr. De Linux Mint-ontwikkelaars hebben allerlei applicaties gebackport, zodat gebruikers toch nieuwe versies van de applicaties krijgen. Wie Qiana draait, kan zijn systeem eenvoudig upgraden naar Rebecca. De komende jaren zullen er waarschijnlijk nog twee 17.x-releases komen. Deze zijn ook gebaseerd op Trusty Tahr, maar met nieuwe software. Ze zullen door de LTS-basis allemaal ondersteund zijn tot april 2019. Deze aanpak moet het project toelaten om nieuwe software aan te bieden, zonder het risico op instabiliteit door de drastische veranderingen in de Ubuntu-basis.

Rebecca bevat met Cinnamon 2.4 heel wat verbeteringen aan de standaard desktopomgeving van Linux Mint. Heel wat onderdelen van de systeeminstellingen hebben een volledig redesign gekregen. Het is nu mogelijk om je bureaubladachtergrond elke X minuten automatisch te veranderen en er zijn instellingen toegevoegd voor privacy en notificaties. Het thema Mint-X komt nu ook in andere kleuren dan groen, zelfs in het grijs voor wie niet van kleuren houdt. De bestandsbeheerders Nemo (van Cinnamon) en Caja (van MATE) zijn verbeterd, evenals de kernelselector die Mint Update sinds versie 17 heeft. Het plan is dat Linux Mint via dit mechanisme nieuwere kernels zal aanbieden, voor wie ze nodig heeft voor ondersteuning van moderne hardware.

www.linuxmint.com