Linux Leest – De Geek Guides
- October 4, 2018
- 0
Ons oog viel onlangs op de aankondiging van een nieuwe serie Geek Guides boeken, geschreven door Sol Lederman. Wij van Linux Magazine zijn geeks, dus dat wordt smullen. De eerste twee delen in deze serie zijn verschenen: An Architect’s Guide: Linux for Enterprise IT en An Architect’s Guide – Linux in the Age of Containers. Linux Magazine downloadde de boeken en heeft ze alvast voor je gelezen!
Helaas zijn de boeken niet helemaal gratis: je moet je eerst registreren en flink wat bedrijfsgegevens opgeven. Dat is voor degenen, die privacy hoog in het vaandel hebben staan, al een grote drempel. Beide boeken blijken echter boekjes te zijn van slechts 25 pagina’s in omvang. Tel daar de cover, SUSE sponsorpagina en inhoudsopgave bij op en je houdt een bladzijde of 20 per boekje over om te lezen, met een ruime opmaak en weinig tekst per bladzijde.
De auteur beschrijft twee varianten van IT. Mode 1 implementeert monolithische IT met hoge beschikbaarheid; always-on virtuele machines. Het eerste boekje gaat over deze IT-variant. Het tweede boekje gaat over Mode 2 IT, waarbij de nadruk ligt op containers, transactionele updates, snelle uitrolmogelijkheden van clusters, zeer eenvoudig beheer en altijd actuele besturingssystemen. Simpel gezegd: deel 1 heeft virtualisatie als hoofdthema en deel 2 gaat over containers.
Dat SUSE een rol heeft gespeeld bij deze boeken wordt vooraf bij download wel gemeld, maar bij nader inzien blijkt het boek volledig gesponsord te zijn. Ze gaan over SUSE-technologie en SUSE als platform. De boekjes staan vol met statements als “I make the case that SUSE Linux Enterprise Server was a natural choice in high-performance computing environments for meeting those needs”. Of “SUSE Linux Enterprise Server is a fully featured and mature, yet leading-edge, partner in your computing endeavors.” Na het toelichten van de tien uitdagingen bij containerisatie, blijkt dat “SUSE has developed a strategy and platform to address the ten challenges.” Natuurlijk.
In deel 1 wordt uitgelegd waarom Linux en SUSE het beste platform vormen voor de infrastructuur bij enterprises. Open deuren als schaalbaarheid, performance, security en hoge beschikbaarheid passeren de revue. Er wordt wat statistiek tegenaan gegooid om aan te tonen dat Linux goed geadopteerd wordt bij grote bedrijven (uit een onderzoek van 2014) en dat 2 op de 3 daarvan voor SUSE Linux Enterprise kiezen. Vervolgens wordt uitgelegd met welke (open source) technieken SUSE schaalbaarheid, performance en dergelijke heeft geïmplementeerd. Dat was de hele inhoud van dit boekje.
Deel 2 is wellicht interessanter. Na het beschrijven van de tien uitdagingen voor mode 2 IT, gaat het al snel over het SUSE CaaS Platform. Het is opgebouwd rond Kubernetes voor orkestratie, containers draaien op MicroOS en configuratiebeheer wordt gedaan met Salt. Vervolgens wordt er kort iets meer verteld over SUSE MicroOS, welke componenten uit SUSE erin opgenomen zijn. Er zit warempel een globaal architectuurplaatje in (met de vermelding “Image Courtesy of SUSE”). Vervolgens wordt weer teruggevallen op bekende termen als public, hybride en private cloud en hoe goed CaaS daarbij past. Als kers op de taart wordt uitgelegd dat SUSE een common code base heeft, waardoor er slechts één broncode hoeft te worden onderhouden voor alle core packages, die draaien op alle processors en alle varianten – van desktop tot server. SUSE is ook de eerste, die hierdoor een 64-bit versie van SUSE Enterprise Server heeft gemaakt voor de 64-bit ARM (zoals de Raspberry Pi).
Tot slot
De boekjes zijn zeker geen “Geek Guides” of zoals de uitgever ze volledig noemt: “GEEK GUIDES: Mission-critical information for the most technical people on the planet”. Het zijn dunne, commerciële white papers voor IT-managers, om ze bekend te maken met SUSE. De boekjes zijn voorzien van de nodige streamers en citaten van SUSE CxO en een linkje naar Gartner om het af te maken. Je wordt feitelijk misleid om je te registreren voor technische informatie en ontvangt pure commerciële informatie. Jammer.