In 2015 werd al bekendgemaakt dat hackers erin waren geslaagd om de beveiliging van de PlayStation 4 te omzeilen. De hackersgroep Fail0verflow is het nu ook gelukt om Linux en Steam OS te draaien op de console van Sony. De hack werd getoond op het Chaos Communication Congress, dat kort voor de jaarwisseling in Hamburg plaatsvond.

Een van de aanwezigen was Hector Martin (@marcan42) van het Fail0verflow-team en hij toonde de exploit die vorig jaar was aangekondigd om Linux en het op Debian-gebaseerde Steam OS van Valve op de PlayStation 4 te draaien met een aangepaste firmware.

“Vorig jaar toonden we een werkende versie van Linux op de PlayStation 4. Sindsdien hebben we 3d-functionaliteit werkend gekregen, drivers geoptimaliseerd en zelf enkele nieuwe geschreven. Linux op de PS4 is nu behoorlijk bruikbaar besturingssysteem, met enkele kleine kanttekeningen. We kunnen Steam OS en verschillende games stabiel draaien, zoals bijvoorbeeld Portal 2, maar andere games die op Linux draaien zullen ook moeten werken”, zo leest de aankondiging.

Volgens het Fail0verflow team is er een gepatchte kernel gebruikt om Steam OS op de PlayStation 4 te draaien. Deze aangepaste versie draait op firmware 4.05 en is gebaseerd op de Linux 4.9-kernel die door Linus Torvalds in de eerste dagen van december 2016 werd aangekondigd. Helaas zijn er geen plannen om de exploit vrij te geven, omdat het team van mening is dat er verschillende uitstekende ontwikkelaars zijn die hun eigen exploits voor de PS4-userland kunnen schrijven.

De volledig presentatie kan hieronder worden bekeken. In de video zien we hoe Hector Martin uitlegt hoe het Fail0verflow-team zijn hand heeft weten te leggen op de binaire kernel dumps via een man-in-the-middle-aanval en hoe ze de 3d-functionaliteit werkend hebben gekregen door middel van reverse engineering.

 

Het werk van het team is publiekelijk beschikbaar op GitHub voor iedereen de geïnteresseerd is om Linux te draaien op de PlayStation 4. In de tussentijd zal Fail0verflow zich concentreren op de ondersteuning voor de PlayStation 4 Pro, die momenteel Linux al kan starten, echter moet er nog worden gewerkt aan de driver voor de gpu.