Linus Torvalds zegt dat Linux-kernel 5.12 wat langer in de oven nodig heeft omdat de nieuwste release candidate (RC) een “groter dan gemiddelde” grootte heeft.

Torvalds maakte de opmerking in zijn laatste State of the Kernel-rapport waarin hij de vijfde release candidate van 5.12.

“Ik maak me nog niet al te veel zorgen, maar laten we zeggen dat de trend maar beter niet door kan gaan, anders krijg ik het gevoel dat we dit een van die releases moeten maken die een RC8 nodig hebben”, schreef Torvalds.

“We breken geen records, maar het is zeker niet klein, en de RC’s krimpen niet.”

De vierde release candidate van 5.12 werd genoteerd als iets kleiner dan gemiddeld, maar het lijkt erop dat kernelontwikkelaars het druk hebben gehad.

Het grootste deel van de wijzigingen heeft betrekking op stuurprogramma’s, maar er zijn ook verschillende andere fixes en functies.

“De meeste veranderingen zijn stuurprogramma’s (gpu en netwerken vallen op, maar er zijn [sic] verschillende andere kleinere stuurprogramma-updates ook elders) met correctie voor netwerken (inclusief bpf) die een ander opmerkelijk subsysteem zijn,” legt Torvalds uit.

“Anders dan dat, is er overal een beetje ruis: kleine boogreparaties, enkele fixes voor het bestandssysteem (btrfs, cifs, squashfs), selinux, perf tools, documentatie.”

De Linux-maker merkt verder op dat io_uring “nog steeds ruis in zich heeft”, voornamelijk als gevolg van enkele fixes voor signaalverwerking.

Als een RC8 inderdaad nodig is, zal deze ongeveer een week aan ontwikkeling toevoegen. 5.12 is niet bedoeld als een ondersteuningsrelease op de lange termijn, dus de Linux-gemeenschap zal waarschijnlijk niet al te teleurgesteld zijn als dat nodig is.

De shortlog voor 5.12-rc5 is te vinden in Torvalds’ post hier .