Linus Torvalds heeft lts-versie 4.1 van de Linux-kernel vrijgegeven. De nieuwe kernel bevat veel verbeteringen en nieuwe opties. Het ext4-bestandssysteem kan nu zelf gegevens versleutelen en er is een driver voor nv-dimms toegevoegd, zodat deze als opslagmedium gebruikt kunnen worden.

Een andere opvallende toevoeging is de mogelijkheid de hardwarematige versnelling van verschillende Intel-videokaarten in virtuele machines te benutten, schrijft Heise. Het doel is deze ondersteuning in de toekomst voor alle gpu’s mogelijk te maken. Nvidia’s Maxwell-gpu, waaronder de Geforce GTX 750, krijgt in 4.1 3d-versnelling met de Nouveau-drivers. Voor de opensource AMD-drivers is Radeon DisplayPort MST-ondersteuning toegevoegd, waardoor beeldschermen met een resolutie hoger dan 4k of bepaalde docking-stations beter ondersteund worden.

In samenwerking met Intel is ook het nieuwe Skylake-platform aangepakt. Volgens de planning komt dit na de zomer uit. Het bevat onder andere out-of-the-box ondersteuning voor de nieuwe cpu’s. Ook zijn er verbeteringen doorgevoerd voor gebruikers van de Google Pixel 2, waardoor de touchpad en het touchscreen goed werken, evenals de leds aan de buitenzijde van het scherm. Gebruikers van recente Dell-laptops kunnen de toetsenbordverlichting bedienen. Gamers die hun Xbox One-controller gebruiken, kunnen genieten van force feedback en trilmodus.

De langetermijnondersteuning van de kernel moet voor ten minste twee jaar gewaarborgd zijn. In totaal voerden de bijna 1500 ontwikkelaars ongeveer 11.660 veranderingen door. De kernel is daarmee gegroeid met meer dan 200.000 regels code. De nieuwe kernel kan op kernel.org worden gedownload of via Linus’ GitHub.