Gebruikers van Linux wordt gevraagd om dringend hun besturingssysteem te updaten. Een gevaarlijke bug maakt het mogelijk voor hackers om systemen over te nemen.

De bug kreeg de naam Dirty Cow mee en het is een kwetsbaarheid die al bijna tien jaar in Linux zit. Ze is vernoemd naar het Copy-On-Write subsysteem, of COW, waar ze deel van uitmaakt. Nu Dirty Cow wordt gebruikt door hackers om computers over te nemen, hebben onderzoekers een website gemaakt met waarschuwingen en oplossingen. Nieuwere versies van Linux, die niet kwetsbaar zijn voor de bug, worden verspreid.

Dan Rosenberg, een securityonderzoeker bij Azimuth Security, vertelde tech site Ars Technica alvast dat het een van de meest ernstige bugs is die tot nu toe werd gevonden in Linux: “Deze kwetsbaarheid laat zichzelf erg makkelijk uitbuiten.” Dirty Cow laat hackers toe om stilletjesaan hun controle over een systeem op te voeren.

Linux is dan wel een van de minder bekende besturingssystemen voor consumentenpc’s, het draait op miljoenen computers, en is vooral populair voor webservers.