Als u wilt leren hoe u open-sourcesoftware op Linux kunt ontwikkelen, is dit waar je moet beginnen. Start met één van de drie nieuwe trainingen, of combineer ze om een professioneel certificaat te behalen.

Er is veel vraag naar Linux en open-source professionals. De Linux Foundation en edX, de toonaangevende aanbieder van massale open online cursussen (MOOC’s), meldden in hun Open Source Jobs Report 2021 dat het meer vraag dan ooit vond naar top-open-source-werknemers.

Daarom heeft de Linux Foundation drie nieuwe trainingen op het edX-platform uitgebracht: Open Source Software Development: Linux for Developers (LFD107x) , Linux Tools for Software Development (LFD108x) en Git for Distributed Software Development (LFD109x).

De drie cursussen kunnen afzonderlijk of gecombineerd worden gevolgd om een professioneel certificaat in Open Source Software Development, Linux en Git te behalen.

De eerste klas, Open Source Software Development: Linux for Developers (LFD107x) onderzoekt de belangrijkste concepten van het ontwikkelen van open source software en hoe productief te werken in Linux. Je hoeft Linux niet te kennen voordat je aan deze les begint, want het is een inleiding tot Linux die is ontworpen voor ontwikkelaars. Hierin leer je hoe je Linux en programma’s installeert, hoe je desktopomgevingen, teksteditors, belangrijke opdrachten en hulpprogramma’s, opdrachtshells en -scripts, bestandssystemen en compilers gebruikt.

Voor deze les raadt de Foundation je aan een computer te gebruiken waarop een actuele Linux-distributie is geïnstalleerd. Ik zou verder gaan en je aanraden er een te gebruiken met een van de professionele Linux-distributies. U moet zich in het bijzonder concentreren op een van de drie belangrijkste Linux-families voor ondernemingen: Red Hat Enterprise Linux (RHEL)SUSE Linux Enterprise Server (SLES) en Ubuntu. Er zijn honderden andere distributies, maar dit zijn degenen die belangrijk zijn voor bedrijven die op zoek zijn naar Linux-ontwikkelaars.

De volgende cursus, Linux Tools for Software Development (LFD108x) onderzoekt de tools die nodig zijn voor het dagelijkse werk in Linux-ontwikkelomgevingen en daarbuiten. Het is ontworpen voor ontwikkelaars met ervaring in het werken met elk besturingssysteem en die de basisprincipes van open-sourceontwikkeling willen begrijpen. Na voltooiing zullen deelnemers bekend zijn met essentiële shell-tools, zodat ze comfortabel en productief kunnen werken in Linux-omgevingen. Daarnaast raad ik je aan om naar deze les te komen met praktische kennis van de programmeertaal C.

Ten slotte biedt Git voor gedistribueerde softwareontwikkeling (LFD109x) een grondige introductie tot Git. Git is de andere grote prestatie van Linux Torvalds. Dit broncontrolesysteem werd voor het eerst gebruikt door de Linux-kernelgemeenschap om ontwikkelaars van over de hele wereld in staat te stellen efficiënt te werken. Dankzij sites als GitHub en GitLab is Git bovendien de lingua franca geworden van alle softwareontwikkeling.

Iedereen gebruikt tegenwoordig Git.

Met deze les leer je Git te gebruiken om nieuwe repositories te creëren of bestaande repositories te klonen, nieuwe wijzigingen door te voeren, revisiegeschiedenissen te bekijken, verschillen met oudere versies te onderzoeken, met verschillende branches te werken, repositories samen te voegen en te werken met een gedistribueerd ontwikkelingsteam. Of je nu wel of niet in Linux gaat programmeren, weten hoe je Git moet gebruiken, is essentieel voor de moderne programmeur.

De drie cursussen worden gecombineerd in het professionele certificaatprogramma “Open Source Software Development, Linux en Git”. Met deze certificering weten werkgevers dat u in staat bent om open source te programmeren.

Deze lessen zijn gemaakt door Jerry Cooperstein, PhD, de senior contentmanager van de Linux Foundation. Cooperstein werkt sinds 1994 met Linux en heeft de algehele verantwoordelijkheid voor alle trainingsinhoud van de Linux Foundation.

Om het meeste uit de cursussen te halen, moet u het professionele certificaat behalen. Om dit te doen, moet u zich inschrijven voor het programma, alle drie de cursussen voltooien en een geverifieerd certificaattarief van $ 149 per cursus betalen.

U kunt de drie cursussen via edX ook gratis in auditmodus volgen.

 

Bron: ZD Net