De Linux Foundation heeft zijn statuten zo aangepast dat individuele leden van de non-profitorganisatie gezamenlijk niet meer de mogelijkheid hebben twee leden van het zestienkoppige bestuur te kiezen. Hierdoor kunnen individuele leden zich hier niet meer voor verkiesbaar stellen.

De wijziging in de statuten betreft het deel waarin staat dat individuele leden bestuursleden kunnen kiezen, ofwel artikel 5 d. In het artikel stond dat zolang de klasse van ‘individual affiliates’, ofwel individuele leden, bestaat, de klasse het recht heeft twee bestuursleden te kiezen. De hele zin is verwijderd uit het artikel 5 d en de verwijzing naar wie de klassen zijn die mogen stemmen is verwijderd uit artikel 3.3 a.

De wijzigingen werden van kracht kort nadat Karen Sandler, executive director van de Software Freedom Conservancy en voormalig directeur van de Gnome Foundation, in september 2015 aankondigde lid te willen worden van het bestuur van de Linux Foundation. Ze was kort daarvoor lid geworden van de organisatie als individueel lid om zichzelf vervolgens als kandidaat voor te stellen voor het bestuur van de Linux Foundation. Vermoedelijk werd kort nadat zij lid werd het individuele lidmaatschap hernoemd naar ‘individual supporter’ en de mogelijkheid om genomineerd te worden voor en deel te nemen aan bestuursverkiezingen uit de statuten geschrapt. Enkele dagen geleden verbaasde Sandler zich op haar blog nog over het feit dat de link naar de pagina waar het Individual Affiliate Board Election Process uitgelegd werd, niet meer werkte. Op dat moment lijkt zij zich nog niet bewust van de statutenwijziging die haar lijkt te dwarsbomen. Op dit moment verwijst dezelfde link door naar een pagina die uitlegt wat een Individual Supporter allemaal wel en niet kan.

Linux Foundation statuten en verwijderde pagina over kiesproces individuele ledenLinux Foundation statuten en verwijderde pagina over kiesproces individuele ledenLinux Foundation statuten en verwijderde pagina over kiesproces individuele leden

Oude en nieuwe statuten, zie bij 5d en verwijderde pagina hoe als individueel lid verkiesbaar te worden

De discrepantie in de statuten werd wereldkundig gemaakt door Matthew Garrett op zijn blog. Garrett is onder andere lid van de Free Software Foundation. Hij schrijft dat de Linux Foundation nooit een heel grote fan is geweest van de copyleft-licentie GPL waar Sandlers organisatie wel voor staat. Sandlers Software Freedom Conservancy heeft bijvoorbeeld een zaak lopen tegen VMware, een van de Silver-leden van de Linux Foundation, om het bedrijf ervan te overtuigen correct met de GPL-voorwaarden om te gaan.

Garrett vraagt zich daarom op zijn blog af of de timing van de statutenwijziging niet erg toevallig is. Ook vraagt hij zich af of het negeren van de representatie van gewone leden, nu dus ‘individual supporters’, de Linux Foundation misschien wel in een slecht daglicht zet.

Het bestuur van de Linux Foundation wordt gekozen door de leden. Tien van de bestuursleden worden gekozen door Platinum members. Drie door Gold members en een door Silver members. Tot kortgeleden konden individuele leden dus twee bestuursleden kiezen, iets wat nu niet meer lijkt te kunnen. Platinum-leden betalen 500.000 dollar per jaar voor een lidmaatschap, Gold 100.000 en Silver tussen de 5000 en 20.000 dollar.

De Linux Foundation en de ontwikkelaars van de Linux Kernel, zoals Linus Torvalds, staan los van elkaar. De Linux Foundation steunt het werk van de kernel-ontwikkelaars wel. De organisatie maakt zich onder andere sterk voor de bescherming van de infrastructuur rond Linux en helpt bedrijven opensourcestrategieën te ontwikkelen.

bron; tweakers.nl