Linus Torvalds heeft zondag de nieuwe versie van de Linux-kernel uitgebracht. Linux 4.8 biedt vooral nieuwigheden voor grafische kaarten van AMD en NVIDIA. Ook de Raspberry Pi 3 is nu standaard ondersteund.

Linux 4.8, met codenaam “Psychotic Stoned Sheep”, geeft gebruikers van een AMD-gpu eindelijk de mogelijkheid om hun grafische kaart te overklokken met gebruik van de opensourcedriver. Voorlopig gaat het overklokken alleen bij grafische kaarten die door de AMDGPU-driver zijn ondersteund. Bovendien verloopt het nog met opdrachten op de commandline: je kunt de klok van de gpu en het geheugen in stappen van 1% verhogen via de sysfs-interface.

De opensource Nouveau-driver van zijn kant heeft de eerste ondersteuning voor de NVIDIA Pascal gekregen. Hardwareversnelling werkt voorlopig alleen bij de GP100; voor andere gpu’s moet NVIDIA eerst de firmwarebestanden publiceren. Pas dan kunnen eigenaars van een GeForce GTX 1060/1070/1080 grafische kaart op Linux het uiterste uit hun systeem halen.

Eén afstandsbediening

Ook leuk op grafisch gebied is de ondersteuning van HDMI CEC (Consumer Electronics Control) in de kernel. Hierdoor kan de gebruiker met één afstandsbediening apparaten besturen die via HDMI zijn aangesloten. Recente televisieschermen ondersteunen CEC, maar dan onder een merknaam. Bij Samsung heet de technologie Anynet+, bij BRAVIA Link, bij Sharp Aquos Link en bij Philips EasyLink.

Raspberry Pi 3

Facebook heeft code voor Btrfs bijgedragen waarmee het bestandssysteem een snellere doorvoer en lagere latency krijgt, zelfs bij een leeg bestandssysteem. En Ext4 gebruikt nu niet langer zijn eigen encryptiecode, maar deelt met F2FS (Flash Friendly File System) de encryptiecode in fs/crypto. Daardoor is de code beter onderhoudbaar.

Linux 4.8 implementeert ook Address space layout randomization (ASLR) voor kernelgeheugen, wat beveiligingsfouten moeilijker uit te buiten maakt. Ook de /dev/random driver is verbeterd. De ARM-platformcode voegt ondersteuning van een reeks ARM-processoren toe. De bekendste is de Broadcom BCM2837, de systeemchip van de Raspberry Pi 3. Greg Kroah-Hartman heeft overigens aangekondigd dat de volgende LTS-release (Long-Term Support) waarschijnlijk Linux 4.9 wordt. Die kernelversie zal hij dan twee jaar onderhouden.