Zoals gewoonlijk zijn de grafische drivers in de nieuwste Linux-kernel stevig onder handen genomen. De Nouveau-driver voor Nvidia GPU’s ondersteunt nu audio via DisplayPort en heeft een verbeterde controle over de ventilator van de grafische kaart. De Radeon-driver ondersteunt hardwarematige videodecoding van H.264 en VC-1 via UVD (Unified Video Decoder) op RV6xx-GPU’s. De Intel-driver heeft heel wat bugfixes gekregen.

In het bestandssysteem Btrfs is het repareren van RAID-problemen verbeterd. Ook het Flash-Friendly File-System (F2FS) van Samsung en het bestandssysteem XFS hebben weer heel wat verbeteringen gekregen. Een nieuw bestandssysteem in de Linux-kernel is OverlayFS. Met dit virtuele bestandssysteem zijn meerdere bestandssystemen met elkaar te combineren, zodat de gebruiker het resultaat als één bestandssysteem te zien krijgt. De aanpak wordt vaak gebruikt om een schrijfbaar bestandssysteem over een read-only basis te leggen. De Linux-distributie Mageia gebruikt OverlayFS voor zijn live-DVD en ook het routerbesturingssysteem OpenWRT gebruikt het.

Het LLVMLinux-initiatief streeft er al enkele jaren naar om de Linux-kernel met Clang te compileren, de C front-end voor de compilerinfrastructuur LLVM. Daarvoor zijn wel wat veranderingen aan de Linux-kernel nodig. In Linux 3.18 zijn heel wat patches opgenomen, waardoor zowel de x86-versie als de 64-bit ARM-versie van de kernel nu bijna met Clang te compileren zijn. Het compileren zou daardoor in de toekomst sneller kunnen verlopen dan met gcc.

http://kernelnewbies.org/Linux_3.18