Besturingssysteem Linux viert donderdag zijn 25e verjaardag. Maar het had die mijlpaal bijna niet gehaald. Ongeveer vijftien jaar geleden werd het systeem groot en onhandelbaar. Een nieuwe opzet loste de problemen uiteindelijk op, maar Linus Torvalds, de man achter Linux, stond op het punt de handdoek in de ring te gooien. Dat zegt hij op de site van de Linux Foundation.

,,Het proces was een ramp. Dat was waarschijnlijk de enige keer in de geschiedenis waarop ik dacht: dit werkt niet. Terugkijkend had dat het moment kunnen zijn waarop ik het gewoon opgaf”, zegt de 46-jarige Fin.

Linux begon klein, op een studentenkamer in Helsinki. ,,Gewoon een hobby, het wordt niet groot en professioneel”, schreef Torvalds op 25 augustus 1991 op Usenet. Hij wilde kijken waar hij toe in staat was. Dat was een bijzondere tijd, zegt hij nu. ,,Zelfs bij het kleinste teken van leven dacht ik: wow, ik heb deze machine onder de knie. Je raakt opgewonden omdat je een letter op je scherm ziet.”

Tegenwoordig loopt Linux soepel, zegt Torvalds. Het systeem heeft 22 miljoen regels code en meer dan 5000 ontwikkelaars. Torvalds hoeft niet meer zoveel te doen.