Eind 2013 hebben we een kort, maar krachtig lezersonderzoek uitgevoerd. Daar was ook een reden voor. We waren namelijk aan het worstelen met het feit hoe we de artikelen van Linux Magazine zouden moeten verdelen tussen zakelijk en privé. De scheidslijn is vaag, want veel artikelen zijn zinvol voor zowel toepassing binnen je bedrijf als voor thuis. Voor sommige artikelen en rubrieken is dit wel duidelijk. Gamen bijvoorbeeld zul je zakelijk niet zo snel doen. Maar is onze doelgroep meer zakelijk of meer privé gericht?

 

We hebben de lezers voorgelegd of ze Linux zakelijk en/of privégebruiken (zie figuur 1). Het percentage dat Linux enkel op het werk gebruikt is zeer klein. Echter, 60 procent gebruikt Linux zowel zakelijk als privé. Tellen we daarbij op dat 36 procent Linux alleen thuis gebruikt, dan is duidelijk dat thuisgebruik een belangrijkere rol speelt dan zakelijk gebruik. 96 procent gebruik Linux thuis, 60 procent zakelijkVervolgens hebben we gekeken waar Linux dan precies gebruikt wordt (zie figuur 2). Maar liefst 70 procent van de ondervraagden draait Linux op de primaire werkplek. 34 procent van de lezers werkt primair met Windows (en waarschijnlijk Linux als VM daar boven op). Ruim de helft heeft een datacenter met Linux-servers en 12 procent gebruikt UNIX. Werkplekuitdagingen zijn voor de onderzochte lezers van Linux Magazine dus belangrijker dan serveruitdagingen.

 

Belangrijk voor ons is hoe de lezer graag de artikelen van Linux Magazine ziet (zie figuur 3). Moet dit meer gericht zijn op de privé situatie of meer op zakelijk gebruik? De gehele inhoud van Linux Magazine zakelijk of alle artikelen privéziet slechts een klein deel zitten. Bijna de helft van de lezers wil de artikelverdeling tussen zakelijk en privéfiftyfifty hebben. 35 procent neigt naar 75 procent privéen 25 procent zakelijk. Ook hier zien we dat er meer privéartikelen in het blad moeten staan dan zakelijke artikelen.

 

Thuisgebruik op de werkplek is onze voornaamste doelgroep. Er moeten meer privé-georiënteerde artikelen zijn dan alleen op zakelijk gebruik van Linux gerichte artikelen. De helft van de lezers neemt de informatie wel mee naar het werk, waar met name in het datacenter Linux wordt gebruikt. We kunnen concluderen dat we met de indeling van het afgelopen jaar dus ongeveer wel goed zitten. Het merendeel van de artikelen is privéofwel privéén zakelijk te gebruiken. Enkele artikelen zijn slechts louter zakelijk georiënteerd.

 

Interessant is vooral open vraag waarin we jullie hebben gevraagd wat jullie mening en toekomstvisie is over Linux Magazine. Meer dan de helft van de deelnemers heeft gehoor gegeven aan deze vraag en zijn/haar ongezouten mening gegeven. Veel van onze lezers zijn zeer tevreden met het blad.

Graag willen we hierbij jullie allemaal bedanken voor de positieve reacties, maar vooral voor het invullen van ons lezersonderzoek We zullen altijd blijven streven naar een leuk en leesbaar Linux Magazine.

 

 

Een greep uit de reacties, die we hebben mogen ontvangen:

      Volle kracht vooruit! Ik ben zeer tevreden over de inhoud van het magazine de afgelopen jaren. Houden zo!

      Volgens mij is de verdeling van het blad goed. Er wordt soms wat dieper op onderwerpen in gegaan en soms worden artikelen wat oppervlakkiger gehouden, wat voor de leesbaarheid alleen maar goed is.

      Verder gaan jullie goed zo, helemaal goed!

      Super Magazine van Nederlandse bodem…. ga door met jullie goeie werk.

      Super blad!

      Ik ben zeer tevreden met het blad. Blijf de variatie houden die het nu heeft, goeie auteurs met kennis van zaken, prima!

      Zeer bruikbaar, dicht bij de realiteit en verstaanbaar. Zo houden dus en blijven voordoen!

      Veelzijdig tijdschrift 

      prima blad, geen verbeteringen te bedenken. 

      leuk en leerzaam tijdschrift!

      Net eerste kennismaking met het magazine. Ziet er goed uit. Wellicht later suggesties voor 2014.

      Mooi blad, ga zo door!

      Leuk blad! Altijd leuk als hij weer op de mat valt.

      Keep up the good work!

      Linux magazine is een leuk blad, hopelijk blijft het voorlopig nog bestaan.

      Linux Magazine blijft een goed blad met veel eigen artikelen (geen herkauwen van andere bladen). Mooie mix van serieus hobby, werk, opinie en geek!

      Leuk magazine: voldoende info om interessant te zijn, vlot en gevarieerd genoeg om ontspannend te blijven!

      De humor in de artikelen is geweldig!!

      Leuk magazine. Altijd interessant. Vooral de hardware hacks vind ik altijd mooi. 

      Ik vind Linux Magazine erg prettig om te lezen. Linux magazine is een zeer tof magazine dat me helpt up-to-date te blijven. Ook de tips die jullie geven zijn erg nuttig

      Ik vind de voorbeeldscripts altijd erg interessant en leerzaam

 

      Ik vind de hands-on artikelen, waarbij zaken met voorbeelden uitgelegd en ingesteld worden, vaak erg leerzaam en verhelderend.