Linux 3.12 en 3.13

Het bestandssysteem ext4 heeft in Linux 3.12 wat aandacht van de ontwikkelaars gekregen in de vorm van aggressive extent caching. Met deze techniek zullen scenarios, waarin er vooral gegevens gelezen worden, heel wat minder RAM verbruiken. Ook asynchrone I/O is verbeterd. Btrfs heeft een preliminaire ondersteuning voor deduplicatie gekregen, weliswaar offline. Bij het voorkomen van dubbele gegevens kan userspace software één van de twee blokken vervangen door een referentie, waardoor het bestandssysteem ruimte bespaart. Online deduplicatie, die automatisch en voor de gebruiker volledig transparant gebeurt, zal pas in één van de volgende Linux-releases mogelijk zijn.

Door een verandering in de cpufreq ondemand governor genieten Radeon-systemen nu van een hogere performance. Linux 3.12 heeft nu ook runtime gpu power management, waardoor bijvoorbeeld eigenaars van een laptop met Nvidia Optimus hun secundaire gpu kunnen uitschakelen om stroom te besparen met de geïntegreerde gpu of kunnen inschakelen om de extra kracht van de secundaire gpu te gebruiken.

De ondersteuning van Dynamic Power Management is weer verbeterd in de Radeon-driver en wordt in Linux 3.13 standaard ingeschakeld. Intel heeft een driver toegevoegd, waarmee je voorkomt dat het stroomverbruik van bepaalde componenten een voorgeprogrammeerde limiet overschrijdt (Running Average Power Limit driver, RAPL). Deze versie van de kernel luidt ook de introductie in van nftables, dat op termijn de firewall iptables moet vervangen. De multi-queue block layer (blk-mq) zorgt voor een hogere performance bij ssds. Linus Torvalds heeft ook duidelijk gemaakt dat hij niet meer van die hoge versienummers wil zien, zoals in de 2.6.x-serie. Hij wil niet voorbij versienummer 3.19 gaan. Over Linux 4.0 heeft Torvalds ook een idee: hij wil dat de focus in die versie ligt op stabiliteits- en bugfixes en dat er geen enkele nieuwe functies toegevoegd worden.

http://kernelnewbies.org/Linux_3.12

http://kernelnewbies.org/Linux_3.13