De KDE-gemeenschap heeft zondag tijdens de jaarlijkse Akademy-ontwikkelaarsbijeenkomst een Android-runtime aangekondigd voor reguliere Linux-systemen. Met de runtime moeten op termijn apps voor Googles mobiele besturingssysteem ook makkelijker op andere apparaten draaien.

De KDE-ontwikkelaars kondigden de runtime voor ‘normale’ Linux-systemen – Shashlik – zondag aan in het Spaanse A Coruña. Volgens één van de developers, de in Nijmegen woonachtige Sebastian Kügler, moet de runtime ervoor zorgen dat Android-apps eenvoudiger op Plasma Desktop en het recent geïntroduceerde Plasma Mobile draaien.

Volgens de KDE-ontwikkelaars zijn Linuxdistributies voor de desktop en Android onder de motorkap verschillend. Ze maken weliswaar gebruik van dezelfde kernel, maar de softwarelagen daarboven werken op een andere manier. Het gevolg daarvan is dat specifieke Android-software niet zo makkelijk te porten is naar andere Linux-systemen.

“Het idee is dat je de Shashlik-runtime installeert en dan allerlei voor Android geschreven apps op je computer of smartphone kunt draaien”, zo laat Kügler desgevraagd aan Tweakers weten. De KDE-runtime werkt volgens hem anders dan die van concurrenten. “Shashlik is volledig vrije software – en dat is nieuw. De runtimes voor BlackBerry- en Jolla-smartphones zijn niet vrij, wat het bereik naar gebruikers toe beperkt.”

Shashlik is nog volop in ontwikkeling. Volgens Kügler werken bepaalde zaken al, maar is de runtime nog niet gebruiksklaar. “We verwachten dat we de komende weken de eerste apps kunnen presenteren die op Shashlik draaien. Een groot probleem was de integratie van SurfaceFlinger met Wayland. De grafischestacks verschillen nogal, dus hier was een integratielaag voor nodig.”

De ontwikkeling van Shashlik kan grote gevolgen hebben voor toekomstige apparaten die draaien op een Linuxkernel, waar tegenwoordig ook smartwatches en televisies onder vallen. De runtime leidt er in ieder geval toe dat er Android-apps naar het zaterdag gepresenteerde Plasma Phone OS, met de Plasma Mobile-gui, komen. Zo is het besturingssysteem niet alleen meer gestoeld op native apps, waarvoor veel mankracht nodig is. Kügler: “Dit lost het kip-ei-probleem op.”